De går hem från iva och poddar om covid
Vad händer med covid-19-patienters lungor, hur organiseras iva-vården i stormens öga och hur gör man för att orka arbeta pass efter pass med svårt sjuka patienter som knappt svarar på behandlingen? Det är några av de frågor som kollegerna och intensivvårdssjuksköterskorna Johan Thermanius och Jakob Pansell pratat om i podden Iva-juntan den sista tiden.
I vanliga fall djupdyker intensivvårdssjuksköterskorna Johan Thermanius och Jakob Pansell i aktuell forskning kring vård av kritisk sjuka patienter i sin podd Iva-juntan. Men sedan några månader handlar programmen mest om deras kliniska arbete mitt i den pågående coronapandemin.
Sänkt kraven
Egentligen trodde de att det inte skulle gå att fortsätta producera några poddavsnitt parallellt med 12,5 timmars pass och 50-timmars veckor på jobbet som ingår i krislägesavtalet, men på något sätt har det gått över förväntan.
– Genom att sänka ambitionsnivån på till exempel inspelningsljud och efterarbete har vi faktiskt kunnat producera mer än vi brukar. Vi insåg tidigt att eftersom en väldigt stor del av landets covid-19-patienter finns hos oss i Stockholm fick vi erfarenheter som kunde vara viktiga för andra att ta del av, berättar Jakob Pansell.
Med larmtelefonen bredvid sig har han smugit undan en stund från dagens arbete som vårdledare på ”vanliga” iva på Karolinska i Solna för att svara på Vårdfokus frågor. Han låter pigg och lugn, trots att arbetsförhållandena varit extremt pressade i flera månader nu.
Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Tålamodsprövande
Sedan mitten av mars har intensivvården i Stockholm trappats upp, byggts ut och anpassats för ta hand om covid-19-patienter. Det har varit en stor utmaning.
”Det är som att du laga middag och får objudna gäster- vad gör du då? Jo, du får improvisera, laga efter läge och späda ut såsen. Det funkar, men det blir kanske inte precis som du har tänkt dig”.
Ungefär så beskriver Jakob Pansell hur arbetet med att tredubbla antalet intensivvårdsplatser i Stockholm under coronapandemin fungerat i ett av Iva-juntans avsnitt. I tillfälligt ombyggda lokaler, med inlånad personal från andra verksamheter och i svettiga skyddskläder ger man patienterna den nödvändiga vård de behöver, men mycket mer än så blir det inte.
Johan Thermenius och Jakob Pansell berättar också i podden om hur en del av det som de tidigare kunnat om till exempel respiratorvård inte verkar gälla för coronapatienterna. De får hela tiden lära om och lära nytt i mötet med de här patienterna.
– Covid-19 är också en stor prövning för personalens tålamod och uthållighet. Vi är vana vid vårdtider på några dagar till några veckor och att se patienterna snabbt bli antingen sämre eller svara på de behandlingar man sätter in och förbättras. Men vid intensivvård av covid-19 finns inga snabba lösningar utan det är envist arbete i veckor och månader – dag efter dag utan synbart resultat – som till slut räddar patientens liv. Och det tar på personalens krafter att kämpa vidare utan tydliga signaler om att det man gör fungerar, säger Jakob Pansell.
Existensiella frågor
Han och kollegerna inom intensivvården är vana vid att arbeta med döden som ett potentiellt utgång för patienterna. I coronavården har döden blivit ännu mer påtaglig och det väcker många existentiella tankar. I podden får lyssnaren ta del av personliga resonemang om hur man finner mening i allt det svåra. Om betydelsen av att kunna rita dit ännu en pinne på whiteboardtavlan med en utskriven patient. Det betyder enormt mycket och ger lön för mödan.
För Jakob Pansell handlar det också om att ta stöd i sin gudstro, något han fått med sig från uppväxten i en frireligiös miljö. Inför varje arbetspass tvättar han noga händerna i omklädningsrummet och ber en bön för patienterna han ska möta på avdelningen.
Vill inspirera till mer kunskap
Podden Iva-juntan har Jakob Pansell och Johan Thermanius gjort ihop vid sidan av arbetet sedan 2018. Drygt 50 avsnitt har det blivit hittills om allt från hjärtstopp och andningsvikt till bukläge och mobilisering. De hoppas att lyssnarna ska bli lika sugna på att söka kunskap och fakta som de själva är.
– Vi är båda väldigt intresserade av forskning inom intensivvård – det handlar om en vilja att förstå mer för att kunna göra en bättre insats för våra patienter och deras anhöriga.
De brukar ansvara för var sitt avsnitt vilket innebär att de väljer ut en artikel, eller ett område, och läser på. Sen pratar de i podden om det som kommer fram i forskningen. Den som är ansvarig för avsnittet sköter efterarbetet med klippning och uppladdning. Jakob Pansell brukar ha ett ganska förberett manus medan Johan Thermenius föredrar att prata mer fritt.
Även om de är måna om att ha evidens för sina resonemang lägger de ibland i en brakslapp om att förhålla sig kritiskt till vad de säger.
– Det är ofta svåra områden och viktigt att vara tydliga med när vi spekulerar om saker som vi egentligen inte vet. Vi uppmuntrar lyssnaren att gå till källan själv för att bilda sin egen uppfattning. I tider som nu, när det är så mycket vi inte vet om viruset, hoppas vi kunna bidra med något av det vi ser varje dag på avdelningen. Men vi säger inte att de ska göra precis som vi, det är skillnad.