De nappade på en jobbsommar i fjällen
Gratis fiskekort, hunddagis och boende lockade tre sjuksköterskor att flytta norrut till jämtländska Krokom. De kom för att njuta av den hänförande naturen och har stortrivts. En har bestämt sig för att stanna.
Sjuksköterskan Daniel Niemi lämnade livet som timvikarie på Ystads sjukhus och i kriminalvården för en sommar i Krokoms kommun. Han längtade efter vandringar och naturupplevelser. Men sommaren hade mer på lut.
– Det blev ett riktigt äventyr. Här hittade jag både fjäll och fjälla, som de säger om tjejerna här. Jag tänker stanna minst ett år, säger han.
Förra året lyckades inte Krokoms kommun anställa tillräckligt många sjuksköterskor som sommarvikarier. Två enhetschefer och masen, den medicinskt ansvariga sjuksköterskan, fick till och med gå in och arbeta kliniskt.
Cheferna fick jobba kliniskt
Det var Marie Hermanssons första sommar som chef, och en sådan sommar ville hon inte se igen. Hon själv är en riktig naturnörd, och tillbringar all tid hon kan till fjälls med sina hundar, sedan hon flyttade upp från Stockholm för 15 år sedan.
– Jag tänkte att om jag älskar fjällen och naturen så, varför skulle då inte sjuksköterskor göra det. Jag bestämde att vi skulle locka med naturlivet och inte främst matcha de kommuner som lockar med de högsta lönerna.
Kommunen erbjöd sommarvikarierande sjuksköterskor gratis fiskekort, fiskeguidning, hunddagis och boende.
Läs mer: Krokom lockar sjuksköterskor med fjäll och fiskekort
Daniel Niemi nappade efter att ha hittat jobbet i en facebook-grupp inriktad på vandring med hundar strax efter årsskiftet.
– Det är mitt stora intresse, så jag tyckte att det verkade ballt att jobba här uppe en sommar. Nu ska jag få se alla årstider här uppe och jämföra med Skåne. Det är kallt om morgnarna redan nu. Jag är van att kunna ha t-shirt, men det är för kallt när det är sju grader.
Släpper jobbet på vandringen
På fritiden har han vandrat med sina två hundar. Hundarna är gatuhundar från Moldavien, som han tog med sig hem efter ett år som volontär i landet.
– Jag hade lovat mig själv att göra en dagstur varje helg. Så jag har sett otroligt mycket av Jämtland. Mer än vissa som bott här alltid. Naturen är oslagbar. Det finns inget som en fjälltur, med kaffe i termosen och hundarna med. Det är total frihet för mig.
– På fjället kan jag släppa jobbet och vara i nuet. Annars snurrar tankarna hela tiden. Det är en stor anledning till varför det är så skönt att åka ut.
Han har arbetat på ett särskilt boende i tätorten Krokom.
– Jag har lärt mig mycket. Här jobbar man mycket självständigt och fattar beslut själv. Jag hade ganska lite erfarenhet och mest från sjukhus. Här har jag lärt mig bli säker på att sätta urinkateter och göra såromläggningar, till exempel. Det har funnits ordinarie sjuksköterskor som kunde visa i början.
Bott i byn Ytterån
Daniel Niemi har under sommarvikariatet bott i ett hus, omgjort till två lägenheter i byn Ytterån. Han har gillat att bo ute på vischan, för att bara kliva rakt ut i naturen med hundarna. Både boende och hunddagis har kommunen betalt.
Var det kommunen som ordnade tillställningen där du träffade din tjej också, för att få dig att stanna?
– Haha, nej, jag blev bjuden på inflyttningsfest hos en sjuksköterskeassistent direkt när jag kom upp. Där träffade jag henne. I vinter ska hon lära mig att åka skidor. Det blir också ett äventyr, för jag är ovan vid snö, skidor, skridskor och skotrar.
Bara ett fall av covid
Krokom har varit förskonat från covid i äldreomsorgen med bara ett fall, en boende som smittades på sjukhus.
– Jag tror att det spelat stor roll att vi fått in så erfarna, legitimerade sjuksköterskor som vikarier. Inte bara de tre, utan även sex andra ifrån närliggande kommuner, så vi kunde ge våra ordinarie sjuksköterskor semester. Sedan har vi duktig omvårdnadspersonal också, säger chefen Marie Hermansson.
Den mest erfarna av sommarvikarierna är Helene Karlsson, distriktssköterska från Årsta i Stockholm. Hon hade varit pensionär i över ett år när hon hörde talas om erbjudandet i Krokom av sin svåger.
– Jag ville tillbaka till Jämtland där jag bott tidigare. Jag återvänder varje år, men mest till fjällen för skidåkning. Krokoms kommuns erbjudande var väldigt fint, för mig betydde hunddagiset mest.
Tog ledigt från pensionärslivet
Hon ville gärna jobba i fem veckor, men inte lämna ifrån sig sin gamla, lite sjukliga borderterrier. Helene Karlsson bodde på naturbruksgymnasiet i Ås, som stod tomt på sommaren, mittemot hunddagiset.
– Det är så vackert här. Jag kunde umgås med gamla vänner och promenera. Jobbet är rätt hårt. Jag är ju erfaren distriktssköterska, men det var långa avstånd att köra mellan vårdtagarna i hemsjukvården och att hitta rätt blev en utmaning. Men vårdpersonalen och hemtjänstpersonalen är mer fasta, det är inte lika turbulent som i Stockholm.
Helene Karlsson och Nässla är nu tillbaka i Årstaskogen efter veckorna på vidderna i Jämtland.
– Det räckte för mig som är pensionär, men jag kan tänka mig att göra om det om jag inte blir för bekväm. Lönen tycker jag också var okej.
Fiskat i sjöar och forsar
Från början var intresset för sommarjobben i Krokom ännu större, men vissa sjuksköterskor fick svårt att komma loss från sina ordinarie arbeten när coronakrisen kom.
Viktor Bendroth hade redan fått tjänstledigt från jobbet i resursteamet på Skånes universitetssjukhus. Under sommaren har han jobbat på ett äldreboende i Föllinge.
Han hittade jobbet då Vårdfokus skrev om Krokoms rekryteringsstrategi i vintras.
– Det är kul att testa olika jobb och jag ville kombinera jobbet med mitt stora intresse, som är fiske. Gratis fiskekort och fiskeguidning var en jättefördel.
Fiskeguidningen hölls av Anders Lundin, journalist och van fiskare från trakten.
– Han berättade mycket om fiskandet och fiskar, men också om hur man kan bibehålla det fina fisket, naturen. Han lärde mig om kulturen kring fiske här uppe. Jag fick en djupare inblick. Det var väldigt trevligt.
Längre vårdkontakter
Viktor Bendroth har förutom att jobba hela sommaren, 80 procents tjänstgöring, hunnit fiska i sjöar, forsar och strömmar. Ibland har det varit dagsturer och ibland övernattning i tält. På kroken har han fått mest harr, öring, gädda och abborre. Men än hoppas han på en röding.
Han har arbetat i hemsjukvården med hälsocentralen som utgångspunkt.
– Det var en stor omställning, med ett annat mer långsiktigt arbetssätt. Jag är van vid korta kontakter med patienter och kolleger. Jag kan vara en dag på kardiologen och en dag på ortopeden på mitt vanliga arbete.
På äldreboendet och i hemsjukvården i Föllinge blev det mer uppföljning med patienter, anhöriga, läkare och hemtjänst, vad gällde läkemedel och omvårdnad.
– Det är lärorikt att se vård och omsorg från den här sidan. Nu ser jag mina patienter fast från ett annat perspektiv. Det är bra att öka förståelsen mellan kommunens vård och slutenvården. Nu förstår jag bättre varför kommunens sjuksköterskor behöver veta vissa saker.
Han har bott i en stuga på en familjs gård.
– Det blev full pott på många plan. Fin stuga och fantastiskt trevliga värdar, som ställt upp mycket och hjälpt mig praktiskt. Det har varit skithärligt här uppe.