Covidvaccin

Distriktssköterskor laddar inför massvaccinering

Distriktssköterskor laddar inför massvaccinering
Den kommande vaccineringen mot covid-19 ställer höga krav på vården att arbeta smittsäkert. Foto: Getty Images

Att vaccinera stora delar av befolkningen under en pågående pandemi är en utmaning. ”Vi kommer att behöva alla händer som finns”, säger Maria Öst Backa, ordförande för Distriktssköterskeföreningen Sverige.

Om bara några veckor väntas de första doserna av det nya vaccinet mot covid-19 landa i Sverige och vården ska då vara redo att sätta igång direkt.

Men hur ska man klara att vaccinera så många som möjligt — och så snabbt som möjligt — utan att riskera att någon blir smittad av covid-19 under tiden? Några som fått en generalrepetition i smittsäkert vaccinationsförfarande är landets distriktssköterskor.

– Vi har ju fått träna under hösten vaccinering mot säsongsinfluensa. Det är utmaning att skydda oss själva och patienterna samtidigt. Men det har fungerat bra och vi har också haft god hjälp av pensionerade kollegor runt om i landet, säger Maria Öst Backa som är ordförande för Distriktssköterskeföreningen Sverige och vårdenhetschef vid 1177 Vårdguiden på telefon i Region Gävleborg.

Vana att vaccinera många

Själv har hon, och många av hennes kollegor, också erfarenheter från vaccineringen mot svininfluensan 2010 med sig denna gång.

– Då arbetade jag ofta i par med en grundutbildad sjuksköterska och vi kunde ta in hela familjer, eller de som kom i sällskap, och vaccinera samtidigt. Man arbetade som på löpande band, vilket inte blir möjligt på samma sätt just nu, säger Maria Öst Backa.

Distriktsköterskan Maria Öst Backa står framför en dörr och håller i en badboll
Maria Öst Backa. Foto: Privat

Arbetet kommer att styras mycket av i vilken takt vaccinet anländer till Sverige. De första drygt 400 000 doserna ska ges till sjuka på äldreboenden, äldre med hemtjänst, deras sambos och personal som jobbar med dessa grupper.

– Det kommer att krävas mycket logistik eftersom patienterna ska ha en till dos efter en månad ungefär, säger Maria Öst Backa.

Alla händer behövs

I Region Gävleborg, där Maria Öst Backa är verksam, arbetar man nu intensivt med alla förberedelser.

– Vi kommer att behöva alla händer som finns, även de som inte arbetat på länge.

Förutom att rekrytera personal och ordna lokaler inventeras tillgången på frysar som kan kyla ner till -70 grader, eftersom en del av vaccinerna eventuellt måste försvaras i dessa.

Som Vårdfokus skrev i går ser det ut som distriktsköterskorna kommer att få ordinera covid-19-vaccin enligt en ny förordning som Socialstyrelsen arbetar med just nu. Det är väntat enligt Maria Öst Backa.

– Vi var med i remissförfarandet kring det nya förslaget. Distriktssköterskor har den kompetens och den kunskap som krävs för att ordinera vaccin. Även om det är en helt ny sort så räknar jag med att vi kommer att få bra information av Läkemedelsverket som vi kan använda oss av inför uppgiften, säger hon.

Hur tänker du kring risken för eventuella biverkningar?

– Visst kan jag förstå att det finns en oro med tanke på de som fick narkolepsi efter vaccinet mot svininfluensa. För min egen del tvekar jag inte en sekund inför att vaccinera mig mot covid-19. Vi ser hur sjukdomen drabbar de runt om kring oss och jag måste göra det för att skydda de i min omgivning. Som sjuksköterska har man en skyldighet och en viktig uppgift i att vara en förebild också för andra, säger Maria Öst Backa.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida