Får 80 000 i bonus för jobb i äldreomsorgen
Det började med lottdragning, som gjorde att sex skolsköterskor skulle tvingas in i Umeås äldreomsorg under sommaren. Men efter förhandlingar lyckades Vårdförbundet få till frivillighet och en bonus på 80 000 kronor.
Redan i april meddelade Umeå kommun att skolsköterskor eventuellt skulle behöva jobba inom äldreomsorgen under sommaren. Men det pratades om frivilliga lösningar, och att det endast skulle bli aktuellt vid ett allvarligt läge på grund av coronakrisen.
I början av juni, två veckor innan semestrarna, fick sex skolsköterskor veta att de skulle omplaceras till äldreomsorgen. De hade valts ut genom lottdragning.
— Det är rent ut sagt oprofessionellt. En del har aldrig jobbat med äldre och skulle uppleva det som direkt farligt. De har både patienten och sin legitimation att värna. Andra kanske har riskfaktorer för Covid-19. Lottdragning kan landa fel på flera sätt. Dessutom kunde deras egen semester bli indragen och ändrad på. Vi motsatte oss det, säger Jenny Olsson, ordförande i Vårdförbundet Västerbotten.
Var beredda på tvisteförhandling
Vårdförbundet begärde mbl-förhandlingar, som vid två tillfällen slutade i oenighet. Bland annat tog Umeå kommun fram ett nytt förslag på vilka som skulle jobba under sommaren och erbjöd några tusenlappar i bonus. Jenny Olsson berättar att man krävde frivillighet och en högre ersättning, med hänvisning till att regeringen beslutat om att skjuta till flera miljarder kronor till kommuner och regioner på grund av coronakrisen. Vårdförbundet var redo att lägga tolkningsföreträde och kräva tvisteförhandling.
Till slut nådde parterna en överenskommelse. De sjuksköterskor som frivilligt går in och jobbar fyra veckor i äldreomsorgen under sommaren får 80 000 kronor i bonus utöver grundlönen.
”En bra värdemätare”
Fram tills klockan 12 i dag, torsdag, kan personal anmäla sig. Efter det analyseras läget, och på måndag är förhoppningen att allt ska vara klart.
— Vi är väldigt nöjda med resultatet. Det viktigaste är frivilligheten, att de som går in känner att de bemästrar arbetet och att det är okej för dem att flytta sin egen semester. De ska inte tvingas till det. Att det blev en rejäl bonus är också bra, det är en värdemätare på sjuksköterskornas insats, säger Jenny Olsson.
Kan bli avbrutna semestrar
Stefan Larsson, förhandlingschef Umeå kommun, berättar att man enades med Vårdförbundet eftersom situationen är ”otroligt prekär”. Han hoppas att frivillighet ska lösa så mycket som möjligt av sommarschemat. Om det inte når hela vägen fram kan det komma nya beslut efter måndag.
— Det är mycket möjligt att vi i så fall måste gå in och bryta semestern inom äldreomsorgen, ta tillbaka beviljade semestrar i värsta fall, säger Stefan Larsson till tidningen Folkbladet.
Ursäkt för dålig planering
Jenny Olsson hoppas att den frivilliga lösningen ska fungera, så att även personal i äldreomsorgen får semester. Hon är irriterad över den ovisshet som drabbat medlemmarna, hon tycker att arbetsgivaren måste kunna planera för den sommar som kommer varje år.
— De säger att det hänger ihop med coronakrisen. Men Västerbotten har varit väldigt förskonat vad gäller antal fall. Jag tycker mest man använder krisen som en ursäkt för sin dåliga planering, säger Jenny Olsson.
Många vikarier hoppade av
Enligt Camilla Lundgren, biträdande verksamhetschef för hälso- och sjukvård i Umeå kommun, handlar det ”definitivt inte om dålig planering från äldreomsorgens sida”. Hon berättar att man jobbat med rekrytering hela våren, men det har varit flera avhopp. Ett tiotal sjuksköterskevikarier har sagt att de inte kommer jobba på grund av rädsla för att smittas av coronaviruset.
— Redan i april såg vi att det inte skulle gå ihop, och vi började förhandla med andra förvaltningar om att försöka få loss sjuksköterskor. Vi kan ju inte stänga vårdplatser, som man gör på sjukhus. Vi har samma behov året runt. Vi presenterade vårt behov av personal för stadsledningen och nu har man efter flera turer landat i den här lösningen. Vi hoppas att det ska gå vägen, säger Camilla Lundgren.