Fem av sex distriktssköterskor lämnar vårdcentral

Fram till i somras arbetade sex distriktssköterskor på vårdcentralen i Olofström i Blekinge. Under hösten och vintern har fem av dem sagt upp sig. UPPDATERAD 2018-03-14 kl 08.40.
När alla fast anställda läkare slutade fick distriktssköterskorna ta hand om de akut sjuka och hann inte med patienterna på sina egna mottagningar inom astma, kol och diabetes. Som distriktssköterska är man specialistutbildad för att arbeta förebyggande – men enligt Carina Björkdahl har det har inte funnits möjlighet att göra det i den kaosartade situation som uppstod.
Läkarna sa upp sig
Carina Björkdahl var tidigare förtroendevald för Vårdförbundet på vårdcentralen i Olofström. Det är hon inte längre. I början av februari bytte hon arbetsplats. Hon berättar att problemen på vårdcentralen började i samband med att de fast anställda läkarn började säga upp sig eller gick i pension. I och med det kunde de inte heller ha någon ST-läkare på vårdcentralen eftersom det saknades handledare.
För att klara ut situationen började man hyra in stafettläkare.
– Det blev en fruktansvärd belastning för oss distriktssköterskor som skulle försöka leda hyrläkarna rätt på en arbetsplats där de aldrig förr hade satt sin fot. Eftersom man bara lyckats få tag på två hyrläkare (tidigare var de fyra fast anställda) fanns det inga mottagningstider kvar, bara akuta tider, säger Carina Björkdahl.
Enligt Morgan Bengtsson, avdelningschef på vårdcentralen, stämmer inte de uppgifterna. Enligt honom har de i dag fyra läkare, varav tre är allmänspecialister, inhyrda och man erbjuder inte bara akuta tider.
Men Carina Björkdahl beskriver den situation som uppstod som kaosartad. Hon berättar att läkarna inte ville ta sig an alla typer av patienter.
Missnöjda patienter
– Vi fick hela tiden höra från patienter hur missnöjda de var med läkarbesöken. Irritationen var stor och vi blev utskällda av patienterna för att vi inte kunde ge dem de tider de ville ha.
Carina Björkdahl berättar att många av patienterna aldrig följdes upp.
– Jag vet att det fortfarande ligger kvar osignerade journaler och remisser från i somras vilket innebär att de patienterna fortfarande inte har fått svar.
Morgan Bengtsson förnekar att det skulle vara på det sättet. I ett mejl till Vårdfokus skriver han att de absolut inte har några remisser eller provsvar liggandes kvar från i somras.
200 patienter i kö
Carina Björkdahl berättar också att en stor del av den tid som distriktssköterskorna tidigare kunnat lägga på sina specialområden i form av exempelvis astma-, diabetes-, eller bvc-mottagning inte längre hanns med. Under hösten hade diabetessjuksköterskan en kö på 200 patienter. På bvc ska man klara cirka 300 barn på en heltid. Carina Björkdahl, som arbetade med bvc 50 procent av sin tjänst hade totalt hand om 420 barn.
Av de distriktssköterskor som sagt upp sig har samtliga fått nya tjänster på andra vårdinrättningar. Den sista lämnar vårdcentralen i Olofström i mitten av april i år.