löneprotest

Nya massuppsägningar i Sörmland

Nya massuppsägningar i Sörmland
15 sjuksköterskor på Mälarsjukhusets lung- och infektionsklinik har sagt upp sig i protest mot att de inte omfattas av det åtgärdspaket som arbetsgivaren kommit överens med Vårdförbundet om.

På Mälarsjukhuset i Eskilstuna har 15 sjuksköterskor på lung- och infektionskliniken sagt upp sig i protest mot att de inte får ta del av de löneökningar som utlovats till vissa kliniker.

– Efter att åtgärdspaketetet presenterades kände vi oss helt förbisedda. Vi har länge gått på knäna, tagit dubbelpass och varit beroende av hyrsjuksköterskor. Trots att vi i vintras drog ner antalet vårdplatser från 22 till 16 verkade det som att både arbetsgivaren och Vårdförbundet blev tagna på sängen när vi berättade hur vi hade det.

Det säger sjuksköterskan Victoria Jonsson som är förtroendevald på avdelning 36 och en av de 15 sjuksköterskor som nu valt att säga upp sig. Hon berättar att ytterligare ett par sjuksköterskor funderar på att göra samma sak.

Uppgörelse bara för vissa

Efter Vårdförbundet i Södermanlands uppgörelse med arbetsgivaren i mitten på april om höjda löner på i snitt 3 500 kronor i månaden för sjuksköterskor på vissa utvalda enheter kokar det av ilska på de avdelningar som inte omfattas av uppgörelsen.

Nu har alltså 15 sjuksköterskor på Mälarsjukhusets avdelning 36 sagt upp sig eftersom de inte alls omfattas av uppgörelsen om höjda löner.

– Klinikledningen ser naturligvis mycket allvarligt på situationen och arbetar intensivt tillsammans med hälso- och sjukvårdsledningen för att hitta lösningar på den uppkomna situationen, säger verksamhetschefen Göran Stenlund.

.

Victoria Jonsson berättar att stämningen på avdelningen är uppgiven. Många är ledsna, trötta och känner sig ouppskattade.

– Vi tycker att Vårdförbundet kunde ha stått på sig mer för att få till en uppgörelse som omfattade alla sjuksköterskor och inte bara vissa speciellt utvalda.

Många uppretade medlemmar

Direkt efter uppgörelsen sade även åtta sjuksköterskor på akutkliniken i Nyköping upp sig i protest. De ansåg att uppgörelsen inte var tillräcklig och att kortare arbetstid var viktigare.

Marie Stenbäck, vice ordförande i Vårdförbundet Södermanland, berättar att de fått mängder av samtal från uppretade medlemmar efter uppgörelsen med arbetsgivaren. Men hon står fast vid att hon tycker att det var en bra överenskommelse.

– Vi blev inbjudna av arbetsgivaren för en dialog med fokus på akutmottagningarna och vårdplatsenheterna. Jag kan inte tycka att vi har gjort fel. Punktinsatser har ju gjorts tidigare också. Vi hade fått mest signaler om den hårt ansträngda vårdmiljön på just de här enheterna.

Victoria Jonsson och hennes sjuksköterskekolleger tycker att Vårdförbundets agerande gentemot arbetsgivaren har varit tandlöst.

– När jag förklarade hur läget var på vår avdelning lät de förvånade. Så det verkar ju inte som att någon har tagit reda på hur läget ser ut på de avdelningar som inte inkluderas i det här åtgärdspaketet. Jag tycker att Vårdförbundet borde ha kontaktat de andra avdelningarna för att ta reda på hur det ser ut där och skaffat sig en egen uppfattning innan de gick in i mbl-förhandlingarna med arbetsgivaren.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida