Infektion

Fyra landsting sena med förebyggande hiv-behandling

Fyra landsting sena med förebyggande hiv-behandling
Hiv-läkemedlet PrEP ordineras förebyggande. Bild: Mostphotos

För drygt ett år sedan uppmanade Folkhälsomyndigheten landstingen att erbjuda förebyggande läkemedel till personer med ökad risk för hivsmitta. Men fyra landsting har fortfarande inte kommit igång.

I hela landet har 17 av 21 landsting kommit igång, visar en enkätundersökning från Nyhetsbyrån Siren.

Sedan oktober förra året kan vården skriva ut hiv-läkemedlet Truvada, så kallad PrEP, till personer som riskerar att bli smittade av hiv. Under denna period har förskrivningen av läkemedlet ökat med 50 procent, vilket kopplas till att personer fått PrEP, preexponeringsprofylax.

Olika i landet

Men trots att Folkhälsomyndigheten vill att PrEP ska vara tillgängligt i hela landet har fyra av 21 landsting inte rutiner kring detta. Det handlar om Kalmar, Halland, Östergötland och Gävleborg.

Kalmar och Halland uppger att de planerar att komma igång inom kort, medan Östergötland och Gävleborg vill utreda frågan vidare.

Infektionsläkaren Lars Moberg, som arbetar på mottagningen Noaks Ark i Stockholm, ser mycket positivt på att PrEP-förskrivningen har kommit i gång.

Han är dock kritisk till att Folkhälsomyndigheten inte valt att även tillåta vid behov-förskrivning. Två Truvadapiller 2 till 24 timmar före planerat sexuell aktivitet, samt ett piller om dagen två dagar efteråt, ska enligt studier ge ett likvärdigt skydd som den kontinuerliga behandlingen, berättar Lars Moberg.

– Det är beklagligt att det inte finns möjlighet till bägge varianterna. Ständigt pågående PrEP kostar mer och innebär större risk för biverkningar, säger han.

Få biverkningar

Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, har behandlingen väldigt få biverkningar. Men eftersom det finns risk för njurpåverkan är det viktigt att patienterna kontrolleras och följs upp noggrant. Det är omständigheter som bidragit till att det har tagit lite tid att komma igång.

– Vi har aldrig trott att det skulle röra sig om ett stort antal patienter, eftersom vi inte har så stora grupper som är riskutsatta i Sverige. Majoriteten som är hiv-smittade står ju på behandling och då är de inte smittsamma, säger Anders Tegnell till Nyhetsbyrån Siren.

Truvada ingår normalt i kombinationsbehandling för personer med hiv. Som förebyggande behandling tas en tablett om dagen under en längre tid. Enligt infektionsläkaren Lars Moberg handlar det om ungefär 500 personer i hela Sverige som kan vara aktuella för behandlingen, varav 300 finns i Stockholm.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida