Här köar ungdomar för att få covidvaccin

Viljan att vaccinera sig tycks stor bland 16‒17-åringarna. På bara några veckor har fyra av tio fått första sprutan. I vissa regioner krävs samtycke från föräldrarna – på andra håll inte.
När vaccinmottagningen i Strängnäs öppnar sin drop-in för ungdomar klockan 17 är det en lång kö utanför. Här i det nedlagda regementets lokaler har vuxna redan vaccinerats i flera månader. Nu är det premiär för 16‒17-åringarna som alla har fått brev hem från Region Sörmland om möjligheten att vaccinera sig mot covid.
Märta Wrede och Julian Almhage som står i kön går på gymnasiet som ligger precis intill.

‒ För mig var det ett jätteenkelt beslut och alldeles självklart att jag skulle vaccinera mig. Det är viktigt. Vi har pratat mycket om det i skolan och alla jag känner vill vaccinera sig, säger Märta Wrede.
Julian Almhage berättar att han har haft covid. Det var ingen vidare upplevelse, han blev riktigt sjuk och tappade luktsinnet.
‒ Jag sysslar mycket med kultur och vill kunna gå på konserter och annat så självklart ska jag vaccinera mig, säger han.
Föräldrarna måste godkänna
På en halvtimme har 150 ungdomar fått kölapp och munskydd och spritat händerna. Tillsammans med en hälsodeklaration ska de också lämna en blankett med godkännande från föräldrarna.
I Sörmland och några andra regioner krävs än så länge ett formellt godkännande från föräldrarna även om man diskuterar att införa någon form av mognadsbedömning som gör att ungdomarna själva kan ta beslutet att vaccinera sig.
Sedan vaccinationerna av unga startade i början av augusti har regionerna valt lite olika vägar. Vissa har krävt samtycke från föräldrar på en särskild blankett, men om det saknas kan man i andra hand göra en mognadsbedömning. Andra regioner har i stället valt att göra en mognadsbedömning i första hand.
Fler sjuksköterskor får behörighet att vaccinera
Socialstyrelsen har beslutat att även sjuksköterskor med utbildning inom vaccinationsområdet, är behöriga att ordinera läkemedel för vaccination mot covid-19 till barn som är 16 år eller äldre.
Sedan tidigare har sjuksköterskor med specialistutbildning till distriktssköterska eller inom barn och ungdomar behörighet att ordinera vaccin mot covid-19 till både vuxna och barn.
Vid en mognadsbedömning kontrollerar personalen sådant som att den unga kan uppge namn och personnummer, har förstått och fyllt i hälsodeklarationen, har förstått informationen om vaccinationen och följer de direktiv som mottagningen har vid besöket.
”Är du redo?”
När Märta Wrede kommer in i den gamla gymnastiksalen blir hon hänvisad till bås nummer fyra där sjuksköterskan Lena Karlsson vaccinerar. Hon förklarar hur det går till, går igenom vaccinationskortet och frågar sedan: är du redo?

Märta Wrede krånglar ut armen ur tröjan och frågar om det gör ont. ”Säg inte till när du sticker”, säger hon och tittar bort. ”Har du stuckit redan?” säger hon sedan förvånat och Lena Karlsson ler nöjt.
‒ Mitt mål är att få folk att vilja göra det här en gång till. Att de inte ska tycka att det är det värsta de varit med om, utan tvärtom, säger hon.
Gillar de korta mötena
I vanliga fall arbetar Lena Karlsson som sjuksköterska på Beroendecentrum vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna, men är då och då utlånad för att vaccinera och hoppar även in extra på sin fritid, som nu ikväll här i Strängnäs. Vi kommer fram till att hon säkert har vaccinerat ett tusental sörmlänningar.
‒ Jag gillar de korta mötena. Man får fantastiska historier. I den här gymnastiksalen har många män drillats när de gjorde lumpen – och tänk i våras då många äldre berättade om att det var första gången på ett år som de var ute och träffade folk!

Hon tycker inte att det är särskilt stor skillnad mellan att vaccinera olika åldersgrupper.
‒ Kanske att de som är i 20-30-årsåldern är mest spända. Jag upplever att de här yngsta är lugnare. Jag har inte varit med om att någon tycker det är obehagligt eller har velat backa ur även om en del förstås är lite nervösa innan.
Stora skillnader mellan regionerna
I Sörmland har fyra av tio ungdomar födda 2003‒2005 nu fått första sprutan. Därmed ligger man precis på rikssnittet för vaccinerade ungdomar. Men det är stor skillnad mellan regionerna, visar Folkhälsomyndighetens statistik som presenterades igår.
Uppsala har kommit längst med vaccinationerna av unga. Där har 73 procent nu fått första sprutan. Lägst andel vaccinerade i åldersgruppen har Västra Götaland med 23 procent.
– Det är glädjande att så många unga redan vaccinerat sig. Nu är det viktigt att alla också tar sin andra dos, säger Sören Andersson, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.
Märta Wrede är definitivt en av dem som kommer att komma tillbaka för andra sprutan. Innan hon lämnar vaccinbåset får hon information av sjuksköterskan Lena Karlsson om när den ska tas.
‒ Det är klart jag kommer att göra det. Det här var ju inte farligt alls, säger hon.