Fotbolls-EM

HLR-insatsen som berörde miljoner tv-tittare

HLR-insatsen som berörde miljoner tv-tittare
Den danska EM-truppen laddar om för att slutföra matchen då lagkamraten Christan Eriksen drabbats av hjärtstopp. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2021/TT.

Helgens dramatiska livräddning av den danske fotbollsspelaren Christian Eriksen har fått stor uppmärksamhet. ”Det är ovanligt med hjärtstopp, men vi har alltid beredskap för att det kan hända”, säger ambulanssjuksköterskan Jerry Lidberg som är van att arbeta på olika stora sportevenemang.

Starka scener utspelade sig inför miljoner tv-tittare under lördagens EM-match mellan Danmark och Finland. 42 minuter in i matchen föll den danske mittfältaren Christian Eriksen, 29 år, handlöst ihop på planen. Han hade drabbats av ett plötsligt hjärtstopp, men tack vare snabba insatser med HLR och defibrillering med hjärtstartare överlevde han.

Nu hyllas vårdpersonalen och lagkamraterna för det professionella agerandet i den akuta situationen. Även omhändertagandet av Christian Eriksens anhöriga på plats i arenan har fått beröm.

Fler överlever hjärtstopp

I dag överlever 11 procent av de som drabbas av ett bevittnat plötsligt hjärtstopp. Det är mer än en fördubbling jämfört med 1990-talet då siffran var 4−5 procent.

Den ökande överlevnaden beror enligt främst på tre faktorer – fler får hjärt-lungräddning, vården på sjukhus har förbättrats och andelen fall som bevittnas av ambulans har ökat.

År 2019 räddades hela 1532 personer,  626 personer utanför sjukhus och 906 på sjukhus till livet efter ett plötsligt hjärtstopp.

Fakta: Svenska Hjärt-lungräddnings-registret

I samband med stora sportevenemang ska det alltid finnas vårdpersonal på plats. Här i Sverige är det ofta privata vårdbolag som hyr ut sina tjänster om inte regionerna själva tar hand om det. I Örebro län driver ambulanssjuksköterskan Jerry Lidberg ett företag som arbetar vid stora publika event – från motocross och roadracing till hästhoppning och fotbollagets Degerfors hemmamatcher.

– Det kan handla om lättare skador. Sårskador och stukningar är vanligast – och nyckelbensfrakturer inom motorsporten, berättar Jerry Lidberg.

Ambulanssjuksköterskan Jerry Lidberg sitter på en brits i ett akutrum
Ambulanssjuksköterskan Jerry Lidberg. Foto: Privat.

Även om han inte själv såg EM-matchen i lördags förstår han att det som hände berörde många människor.

– Det är så klart tragiskt när sådant här sker. Det är ovanligt med hjärtstopp, men vi har alltid beredskap för att det kan hända. Vi har hjärtstartare och läkemedel så att vi kan göra avancerad hjärtlungräddning på plats.

Kan öka intresset för HLR

Ingela Hasselqvist-Ax, anestesisjuksköterska och ansvarig för Sveriges Hjärtstartarregister vid HLR-rådet, tror att händelsen kan bli en tankeställare för många.

– Kanske är det dags att ta en HLR-kurs? De flesta, över 70 procent, av alla hjärtstopp sker ju i hemmet och då är det viktigt att kunna komma igång med HLR snabbt. Det är då man har en chans att rädda liv, säger hon.

Sedan Jerry Lidberg började inom ambulansen för tio år sedan upplever han att allmänhetens kunskaper om HLR ökat.

– Det som är viktigt är att repetera sin HLR, helst en gång om året. Ju oftare man tränar, desto lättare blir det sedan om man hamnar i en situation där man behöver använda det.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida