Högskolan i Skövde vill utbilda fler avancerade specialistsjuksköterskor
Mellan 2003 och 2008 utbildades ett 20-tal avancerade specialistsjuksköterskor vid Högskolan i Skövde. Målet är att återuppta utbildningen och skapa flera nya inriktningar.
Hittills är det framför allt distriktssköterskor som har vidareutbildat sig med inriktning mot infektionssjukdomar vid Högskolan i Skövde. Sedan 2008 har inga nya kurser startats, men målet är att komma i gång igen.
– Ja, vi har börjat diskutera det och även titta på om vi kan ha andra inriktningar. Det finns ett behov till exempel inom psykiatrin och inom den kommunala äldreomsorgen, säger Irene Eriksson, som själv har gått utbildningen till avancerad specialistsjuksköterska och numera är universitetslektor och programansvarig vid högskolan.
Särskilda tjänster
Ett 20-tal sjuksköterskor har fått examen som avancerad specialistsjuksköterska vid högskolan sedan den första kursen startade 2003. Flera av dem har fått speciella tjänster som avancerade primärvårdssjuksköterskor inom Skaraborgs län.
Men sjuksköterskor från andra håll i landet som har gått utbildningen har oftast fått gå tillbaka till sina gamla tjänster och deras utökade kompetens har inte tagits tillvara.
– Jag är tillbaka på min tjänst som distriktssköterska vid vårdcentralen i Säffle. Landstinget i Värmland vill inte ha några nya befattningar, berättar Kristina Olsson, som läste utbildningen på distans och blev klar 2008.
Nytänkande behövs
Som distriktssköterska gör Kristina bedömningar, men hon tycker inte att hon får använda sin kunskap fullt ut.
– Jag skulle kunna göra mycket mer, säger hon och efterlyser ett nytänkande när det gäller vårdens organisation.
Irene Eriksson håller med om att det har varit svårt att få vården att tillvarata den kompetens som de här sjuksköterskorna kan erbjuda. Men hon tror att avancerade specialistsjuksköterskor är något som kommer i framtiden.
Vanligt i andra länder
I Storbritannien och USA finns redan ett stort antal så kallade ”nurse practitioners” och nu börjar det även hända saker i våra nordiska grannländer berättar Irene Eriksson.
– Finland har startat utbildningar och jag har hört talas om att det ska finnas en i Oslo också. Även Danmark är på gång.
De två områden som avancerade specialistsjuksköterskor framför allt fördjupar sig i är klinisk undersökningsmetodik och sjukdomsdiagnostik samt även farmakologi och patofysiologi.
– Men det handlar inte om att vi ska ersätta läkarna utan fördjupa sjuksköterskans roll för att kunna arbeta mer självständigt och med mer avancerade uppgifter, säger Irene Eriksson.