valåret 2018

Hon vill inte bara sitta och gnälla vid fikabordet

Hon vill inte bara sitta och gnälla vid fikabordet
Ann-Christin Åström, Sjukvårdspartiet, är specialistsjuksköterska inom distrikt och psykiatri.

Ann-Christin Åström blev politiker för att kunna påverka i stället för att "sitta och gnälla vid fikabordet". Startskottet var den stora striden om Sunderby sjukhus, då hennes parti bildades. Det berättar hon i Vårdfokus intervjuserie med vårdpersonal som arbetar politiskt.

Norrbottningarna minns striden när Sunderby sjukhus skulle byggas på 90-talet. I protest bildade motståndarna Norrbottens sjukvårdsparti, som växte med raketfart.

Partiet kämpade för att satsa på sjukhusen som redan fanns i Boden och Luleå, i stället för ett nybygge. Striden och det nya partiet lockade sjuksköterskan Ann-Christin Åström till politiken.

Numera har partiet bytt namn till Sjukvårdspartiet i en strävan att nå ut i riket. Men Ann-Christin Åström har sina intressen i regionens politik. Som sjuksköterska har hon inblick i hur sjukvården fungerar.

Svårt med bemanning

Sunderby sjukhus står på plats sedan många år och numera handlar kampen om att bemanna det. Svårigheterna att rekrytera och behålla sjuksköterskor i regionen är en av Ann-Christin Åströms hjärtefrågor.

– Den akuta sjuksköterskebristen är jättebekymmersam. Yrket behöver göras attraktivt, det måste uppgraderas. Lönefrågan behöver ses över, även om det inte är politikerna som sätter lönerna.

Ann-Christin Åström började arbeta som sjuksköterska 1986 och har hunnit med både två specialistutbildningar och chefskap. Samtidigt har hon suttit i regionfullmäktige fyra mandatperioder.

– För att behålla sjuksköterskor behöver specialistutbildningen ske med bibehållen lön och jag är också för karriärstegar, säger hon.

Näst största partiet

Sjukvårdspartiet är det andra största partiet i regionen och i opposition. Den styrande majoriteten består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Det svårare att påverka i oppositionsrollen givetvis. De sista åren har vi ändå lyckats motverka en ombildning till storregion. Det är vi helt emot och ser inga fördelar med.

Vi lyckades samla in 23 000 namnunderskrifter. Så det blev ingen storregion.
En storregion vore tvärtemot partiets inriktning som är att arbeta för decentralisering av vården och att länets befolkning ska få behålla kvarvarande sjukhus.

– Vi vill motverka centralstyrning och maktkoncentration. Med en storregion hade makten kommit längre bort från folket.

Ann-Christin Åström arbetar idag som enhetschef på ett äldreboende i Luleå kommun. Hon har arbetat som distriktssköterska på hälsocentraler i länet. Fram till årsskiftet var hon enhetschef på Sunderby sjukhus beroendecentrum. Som specialistsjuksköterska även inom psykiatri ligger den vården henne extra varmt om hjärtat.

Hyrkostnader stort problem

Ann-Christin Åström har haft paus från politiken i regionen en mandatperiod. Nu står hon på landstingslistans plats 8. Om hon blir invald ser hon kostnaderna för hyrpersonal som ett av de största problemen i vården som måste lösas.

Den totala kostnaden för hyrpersonal ökade för hela landet vid senaste mätningen. Men nio landsting och regioner minskade sina kostnader. Norrbotten var inte ett av dessa.

– Här har hyrkostnaderna skenat och är flera hundra miljoner kronor per år. Vi måste minska hyrpersonalen, och vägar dit är att göra vårdyrkena attraktiva och satsa på kompetensen.

Sjukvårdspartiet är invalda i många av Norrbottens kommuner, till exempel Piteå där Ann-Christin Åström sitter i kommunfullmäktige.

Båda makarna engagerade

– Det politiska arbetet tar en del tid, mellan 15-20 dagar går bort per år. Men jag har alltid haft förstående arbetsgivare, så det har gått bra.

Intresset för politik delar makarna hemma. Maken är också sjukvårdspartist och sitter i regionstyrelsen och fullmäktige.

– Så han har också förståelse för mitt engagemang.

Norrbotten

• Sveriges största län till ytan med omkring 250 000 invånare. Region Norrbotten är den största arbetsgivaren med 7500 anställda, varav de flesta i hälso- och sjukvården.

• 30 hälsocentraler och fem sjukhus i Gällivare, Kalix, Kiruna, Piteå och Sunderby.

• Efter förra valet har Sjukvårdspartiet haft 19 mandat av av 71 och är näst största parti efter Socialdemokraterna.

Vårdfokus politikerintervjuer

Det finns 378 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor på partiernas valsedlar till landstingsvalet i höst.

  • 316 sjuksköterskor
  • 40 barnmorskor
  • 18 biomedicinska analytiker
  • 4 röntgensjuksköterskor

Varför har de valt att engagera sig politiskt och hur mycket kan de påverka politiken?

I en serie artiklar fram till valet intervjuas de i Vårdfokus.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida