Kartläggning gav 3 000 kronor mer i månaden
Enhetschefen Elin Råhnängen vid hemsjukvården i Mellerud fick upp lönerna med över 3 000 kronor per månad för sjuksköterskor med lång erfarenhet.
Det var när fyra av de mest erfarna sjuksköterskorna vid hemsjukvården i Mellerud flaggade för att de skulle söka nytt jobb om de inte fick högre lön som Elin Råhnängen förstod att hon behövde göra något radikalt. Hon visste att sjuksköterskorna egentligen trivdes med sina jobb, men den dåliga löneutvecklingen fick dem att tappa sugen.
Som enhetschef för den kommunala vården i Mellerud ansvarar Elin Råhnängen för 29 sjuksköterskor. Många av dem har mer än tio års yrkeserfarenhet, men ändå var deras löneutveckling inte i nivå med ingångslönen för nyanställda.
Sökte fakta
Elin Råhnängen insåg att hon behövde slipa argumenten inför arbetsgivaren för att kunna begära en större lönepott till årets löneförhandlingar. Nu var det fakta och siffror som gällde.
Första steget blev att göra en kartläggning av arbetsmarknaden för sjuksköterskor i närområdet. Vilka jobb kunde de söka om de ville få upp sina löner? Via arbetsförmedlingen fick hon fram ett stort antal utlysta tjänster både inom kommunal vård och i landstinget. Hon räknade också ut hur mycket det skulle kosta att sköta hemsjukvården med hyrsjuksköterskor i stället för med fast, erfaren personal. Underlaget presenterades sedan för HR-avdelningen och socialchefen som insåg allvaret.
Blev lyssnad på
De erfarna sjuksköterskorna blev en prioriterad lönegrupp i årets lönerevision. Men eftersom prioriterade grupper inte genererar så stora summor i sig fick de extra pengar fördelade på två år. Det har inneburit att 20 sjuksköterskor som varit anställda mellan 5 och 29 år kunde få en löneökning med i snitt 3 100 kronor i månaden. Lönekriterierna baseras nu på prestation och erfarenhet.
– Det ska inte vara nödvändigt att byta jobb för att få upp lönen. Med det här visar jag att vi värdesätter sjuksköterskor som har lång erfarenhet och många ansvarsområden.
Medianlönen ligger nu på cirka 35 200 kronor. De fyra sjuksköterskorna som var på väg att sluta har valt att stanna kvar. I backspegeln konstaterar Elin Råhnängen att hon fick jobba hårt med kartläggningen, men det var det värt, tycker hon.
– Nu finns det extra pengar och jag kan ägna mig åt att utveckla verksamheten i stället. Tillsammans med förtroendevalda från Vårdförbundet håller vi med på att titta på olika alternativ, till exempel betald specialistutbildning.