Granskning: Pandemins pris

Lovisa fick postcovid: ”Jag måste ställa om till ett nytt liv”

Lovisa fick postcovid: ”Jag måste ställa om till ett nytt liv”
Lovisa Oscarsson saknar att kunna gå på fotboll lika ofta som före sjukdomen. Foto: Anna Hållams

Sjuksköterskan Lovisa Oscarsson smittades tidigt i pandemin och har fått ­diag­nosen postcovid. Hon får bra stöd, men sörjer allt hon nu måste avstå. Familjen och det sociala livet tar mest stryk. Det här är hennes berättelse.

”I mars 2020 smittades jag av en patient som kom för en rutinundersökning till vårdcentralen där jag jobbar, i Huskvarna i Jönköpings län. Vid den här tiden användes inte skyddsutrustning hela tiden och det var först en bit in i undersökningen som vi misstänkte covid då patienten var varm och trött.

Kort därefter testade jag positivt. Jag var fruktansvärt trött, hade ont i benen, ingen smak och lukt och kämpade med andningen. Jag var inne ett par gånger och kollade syresättningen, men det såg bra ut.

Efter sex veckor kände jag mig fortfarande som ett vrak men tyckte att det var dags att gå tillbaka till arbetet. Jag klarade att jobba heltid i två veckor, sedan sökte jag vård. Läkaren sa att jag var hjärntrött. Man visste inte så mycket då om långdragen covid. Senare fick jag diagnosen postcovid konstaterad.

Jag var sjukskriven på halvtid från maj till oktober 2020. Jag trappade upp till heltid från och med december. Jag kände mig tillräckligt bra för det, men var samtidigt tröttare än innan sjukdomen och väldigt skör. Just då var det en tuff tid, vi hade mycket sjukfrånvaro på arbetsplatsen samtidigt som vi slet med nya rutiner och vaccinationer. Jag blev allt tröttare och tänkte på sommarsemestern som en livboj.

”Det är en omställning till ett nytt liv, jag försöker lära känna den person som jag har blivit.”

Lovisa Oscarsson, sjuksköterska

Men den hjälpte inte, sedan september är jag sjukskriven på halvtid. Trots att symtomen är exakt samma som förra gången menar läkaren att det handlar om en stressreaktion och att jag kommer bli bra om sex månader. Läkaren säger att man inte kan få postcovid två gånger. Men jag var aldrig helt bra mellan sjukskrivningarna, symtomen varierar bara i styrka.

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Försäkringskassan har legat på om att jag ska jobba mer. Men min arbetsgivare är bra och vill ge rehabiliteringen den tid som krävs. Afa försäkring har varit ett stort stöd. I februari 2021 fick jag första utbetalningen för förlorad arbetsinkomst samt en ersättning för sveda och värk orsakad av postcovid. De kommer troligen ge samma stöd denna sjukskrivningsperiod.

Samtidigt sörjer jag det som har hänt. Vanligtvis gillar jag att jobba hårt och har en extraväxel att lägga i när det behövs. Så är det inte längre. Det är en omställning till ett nytt liv, jag försöker lära känna den person som jag har blivit. Det som tar mest stryk är det sociala, familj och vänner. Jag älskar att bjuda hem folk, att gå på kulturevenemang och fotboll. Om jag gör något sådant nu tömmer det mig på energi fullständigt, då orkar jag inte ta mig för något annat den dagen. Jag hoppas att det blir bättre, men inget är givet.”

Berättat för Jonatan Westin

Fotnot: Afa är den kollektivavtalsbaserade försäkringen som ingår i anställningen.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida