Mildrade domar och frikännanden för sjukvårdspersonalen i Bahrain

I dag föll domen mot de 20 sjuksköterskor och läkare i Bahrain som ursprungligen dömdes till långa fängelsestraff för påstådd uppvigling till regeringsfientliga protester. Hälften av dem frias helt. Den internationella sjuksköterskeorganisationen uttrycker lättnad men känner fortfarande oro för de nio dömda.

De långa fängelsestraff på mellan fem och femton år som en specialinrättad militärdomstol dömde de 20 sjuksköterskorna och läkarna till har mildrats.

ICN uttrycker lättnad

Nio av dem friades helt,  men en av läkarna fick fem års fängelse, en annan fick tre år och de sju övriga fick fängelsestraff mellan en månad och ett år, rapporterar BBC. Många av dem som får fängelsestraff arbetade på Salmaniya Medical Complex i Bahrains huvudstad Manama då säkerhetsstyrkor brutalt slog ner demonstrationer för demokrati i februari  och mars förra året.

En av dem är Roula al-Saffar, ordförande för Bahrains sjuksköterskeförbund. Hur det har gått för henne har BBC inga uppgifter om. Två av de tidigare dömda hade inte överklagat sina domar, de tros ha lämnat Bahrain eller håller sig gömda.

Sjuksköterskornas internationella organisation, ICN, uttrycker på sin hemsida lättnad över att många friats men oro över dem som dömts.

Vårdpersonal måste skyddas

– Läkare och sjuksköterskor har en moralisk och etisk plikt att behandla alla som kommer till sjukhus oavsett politiska preferenser, religion, eller etnicitet. Det är absolut avgörande att skydda vårdpersonal så att de kan utöva sin uppgift att ge vård till alla i fredstid så väl som vid konflikter, säger ICN:s verkställande direktör David Benton.

Dömdes av militärdomstol

Det var i september som de 20 dömdes av en specialinrättad militärdomstol som fann dem skyldiga till att ha uppmanat till ”hat och förakt” och för att ha hållit hemliga möten, domar som ledde till att regeringen i Bahrain drog på sig internationellt fördömande.

De flesta läkarna och sjuksköterskorna har redan suttit i fängelse men släpptes förra året efter att ha hävdat att de hade torterats i häktet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida