Arbetsskydd

Multiöppnare för glasampuller ska öka säkerheten

Multiöppnare för glasampuller ska öka säkerheten
Med den nya multiöppnaren ska det gå att öppna många glasampuller av olika storlekar på en och samma gång. Arkivbild: Mostphotos

Snart kan det bli möjligt för sjuksköterskor att öppna många glasampuller på en och samma gång, i olika storlekar och med minimal risk för glassplitter.

Trots att det finns många olika sätt att förvara läkemedel på är glasampuller för injektionslösningar fortfarande vanliga i vården. Läkemedlen reagerar inte på glas. Glaset är lufttätt och förhindrar läkemedlet från att reagera på andra ämnen.

Nackdelen är att glaset kan splittras när ampullen öppnas. Speciellt om det är bråttom och många ampuller ska brytas efter varandra. I värsta fall hamnar glassplitter i injektionsvätskan. Risken för att personalen ska skada sig i händerna eller ögonen är också stor.

Det finns skyddsprodukter som minskar risken för skador vid öppnandet av enstaka ampuller. Men det finns ännu ingen som på kort tid kan öppna många åt gången. Det vill Ferenc Szél ändra på. Han har därför uppfunnit en multipel glasampullöppnare.

Går åt många ampuller

Till vardags arbetar Ferenc Szél som ST-läkare på Beroendecentrum Stockholm. På akutvårdsavdelningen behandlas patienter med alkoholabstinens och delirium tremens. Ibland behöver patienterna stora doser av Stesolid intravenöst.

Problemet är att ampullerna endast rymmer två milliliter. I de mest extrema fallen kan det behöva knäckas uppemot 70 glasampuller för en behandling, vilket innebär att risken för skärskador är hög.

För att förbereda en dos av läkemedlet måste sjuksköterskan öppna åtta ampuller. Det tar drygt två minuter för den som är erfaren. För att det inte ska ta för lång tid behövs ofta en assistent. Med den prototyp som Ferenc Szél tagit fram går det på 30 sekunder, utan assistens.

Ibland varvas olika läkemedel, exempelvis att varannan spruta innehåller Stesolid och varannan Haldol. Det ena läkemedlet är förpackat i tvåmillilitersampuller, det andra i enmilliliters. Med Ferenc Széls konstruktion kan de öppnas samtidigt.

Bidrag från landstinget

Nyligen beviljades han 266 000 kronor av Stockholms läns landstings innovationsfond.

– Pengarna kommer att göra det möjligt för oss att under 2017 färdigställa en produkt för serieproduktion, som vi sedan kan sälja till de vårdenheter som är intresserade. Dessutom vet vi att det finns ett stort intresse på forskningslaboratorier där olika kemikalier ofta förvaras i glasampuller, säger Ferenc Szél.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida