”När företaget växer klarar man inte allt själv”
Magnus Lundqvists bemanningsföretag har vuxit i åtta år. Numera jobbar han inte själv i vården, utan satsar på att utvecklas som chef. Han har insett att han måste spara på sig själv.
Han tar emot på det Södermalms-hippa kontoret, med ingång genom ett gammalt kulturhus, efter ett år av mycket hemmajobbande. I kontorslandskapet ryms i normala tider ett myller av småföretagare.
Magnus Lundqvist sitter mitt emot Katarina Ekoff, som är kund- och konsultansvarig.
— När företaget växer klarar man inte allt själv. Jag har också fått inse att jag inte längre själv kan vara uthyrd som sjuksköterska. Arbetet som sjuksköterska är för intensivt för att man ska klara både och, och må bra, säger han.
I dag har hans företag Sjuksyrra runt 20 sjuksköterskor ute på uppdrag i hela landet. Själv använder han sin tid bäst till att sälja in företaget hos uppdragsgivarna, som ofta är regionerna.
Tuff värld
Han lämnar också anbud på regionernas upphandlingar av bemanningsföretag, vilket inte är en favoritsyssla. Sedan får han det accepterat eller nobbat.
— Det är en tuff värld, med fyrkantiga avtal. Fokus ligger ofta på kvantitet och inte vilken vårdkvalitet sjuksköterskorna kan ge. Upphandlarna räknar huvuden, och skiljer inte på om hyrsjuksköterskorna har två eller tjugo års erfarenhet.
Många sjuksköterskor han intervjuar har en hatkärlek till regionerna. De har hög kompetens och vill jobba i vården, men de ser inga utvecklingsmöjligheter och tycker inte att lönen är skälig.
— Att bli bemanningssjuksköterska är ett sätt att göra uppror, att hitta en lösning. Jag är medveten om problematiken med hyrföretag och vinster i välfärden. Men om regionerna hade haft bättre personalpolitik de senaste årtiondena hade vi inte hamnat här.
Magnus Lundqvist har gjort som många företagare — grävt där han står.
— Idén kom när jag läste till iva-sjuksköterska. Jag var samtidigt hyrsjuksköterska och hade en konsultchef som gav energi och spelade roll för beslutet.
Magnus Lundqvists tips:
- Kör bara. Våga.
- Nätverka. Hör av dig och ställ frågor om hur andra gör.
- Skaffa en mentor inom egenföretagande.
I början fick Magnus Lundqvist kavla upp ärmarna. Han jobbade som iva-sjuksköterska en vecka i månaden, för att sedan ägna all tid till att lära sig om företagande, ringa kunder och värva andra sjuksköterskor.
— Jag skulle plötsligt fakturera, bygga en hemsida och bli arbetsgivare. Men jag drevs av att se om det gick att få det att flyga. Och det har det gjort i åtta år nu.