Utbildning

Ny kurs om vård i hybridsal

Ny kurs om vård i hybridsal
Arbetet i en hybridsal handlar om att samarbeta många olika yrkesgrupper tillsammans. Foto: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Snart är första kullen klar. I januari startade åtta sjuksköterskor med olika bakgrund den helt nya utbildningen för vård i hybridsal i Göteborg.

– Att studenterna kommer från så olika miljöer, har jobbat så olika länge och kunnat dela med sig av sitt har lett till många spännande diskussioner och spin off-effekter, säger Helena Selander, hybridssalskoordinator på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Kursen på 15 högskolepoäng sker i samarbete mellan Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Noggrann utvärdering

Utbildningen vänder sig till alla som jobbar eller vill jobba i hybridsal. Röntgensjuksköterskor, operations- och anestesisjuksköterskor, biomedicinska analytiker med inriktning klinisk fysiologi och grundutbildade sjuksköterskor är som exempel välkomna att söka kursen.

Läs också: Här botas små hjärnor på en dag

För att underlätta för dem utanför Göteborg har kursen under våren getts tre dagar i sträck ungefär var tredje vecka. 

– Vi är ju pionjärer med den här utbildningen och visste inte alls hur det skulle falla ut. Nu ska vi göra en noggrann utvärdering och se vad studenterna tycker. Sedan kommer den att gå igen nästa vår, säger Helena Selander.

Komplex omvårdnad

I kursen ingår bland annat teoretiska och praktiska moment om hygien och aseptik, strål- och MR-säkerhet, ingrepp i hybridsal och komplexa omvårdnadssituationer.

Hur en operation i hybridsal kan gå till, skrev Vårdfokus nyligen en artikel om.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida