Covidvaccin

Nu väntar de bara på vaccinet

Nu väntar de bara på vaccinet
Inga-Lill Liback Joona, sjuksköterska på Furulidens äldreboende i Katrineholm. Foto: Hans Zetterberg

På Furulidens äldreboende i Katrineholm har sjuksköterskan Inga-Lill Liback Joona frågat de boende om de vill ha en dos av vaccinet mot covid-19. Nästan alla har tackat ja.

Runt om i landet håller sjuksköterskor nu på och förbereder sig för att kunna vaccinera på äldreboenden och i hemsjukvården. I går kom beskedet att EU:s läkemedelsmyndighet kan godkänna de första vaccinen mot covid-19 redan på måndag den 21 december och att vaccinationerna kan komma igång i Sverige i mellandagarna.

‒ Det känns bra och kommer betyda mycket för oss inom äldreomsorgen. Om alla är vaccinerade kan vi se fram emot att leva som vanligt nästa sommar, säger Inga-Lill Liback Joona som är sjuksköterska på Furulidens särskilda boende i Katrineholm.

Regionen beställer

De har helt nyligen påbörjat planeringen av hur vaccineringen ska gå till. Det första steget har varit att inventera hur många som ska vaccineras och rapportera det till regionen som gör beställningarna.

‒ Jag har gått runt till alla våra boende och förklarat om coronaviruset. Jag har berättat att det snart finns ett vaccin och frågat om de också vill ha en dos av det, berättar Inga-Lill Liback Joona.

Nästan alla har tackat ja, ett par stycken ville ha lite betänketid och i några fall har hon tagit kontakt med anhöriga om hon är osäker på om den äldre har förstått innebörden.

Sjuksköterskorna vaccinerar

‒ Vi är två sjuksköterskor som arbetar här och det blir ju vi som kommer att vaccinera sedan. Vi har fått veta att det kommer i ampuller och att det ska blandas. Varje ampull räcker till tre doser så vi måste se till att vi har tre personer som kan vaccineras efter varandra. Vi har också fått veta att inga andra vaccin ska ges samtidigt för att man inte ska riskera biverkningar eller osäkerhet om vad som orsakar eventuella reaktioner.

Inga-Lill Liback Joona, sjuksköterska på Furulidens äldreboende i Katrineholm.
Inga-Lill Liback Joona är lättad över att de inte haft några nya covidfall under andra vågen och att det snart finns ett vaccin. Foto: Hans Zetterberg

De har precis avslutat influensavaccinationerna och erfarenheterna från hur det brukar vara upplagt är förstås användbart när nu alla ska vaccineras igen. Många i personalen har också frågat när de kommer kunna få vaccin, men där har det inte kommit några besked ännu.

‒ Prio ett är förstås de gamla, men jag uppmuntrar vår personal att de också ska ta vaccinet när det blir möjligt. Men jag vet att det finns de som är tveksamma och oroar sig för att det i ett senare skede ska dyka upp oväntade biverkningar som det gjorde efter vaccinet mot svininfluensa, säger Inga-Lill Liback Joona.

Inga nya fall

Furulidens äldreboende var hårt drabbad av covid-19 i den första vågen med många sjuka både bland boende och personal, men nu har de klarat sig helt utan några nya fall.

‒ Ja, det känns väldigt skönt att vi har klarat den här andra vågen så bra. Då och då har vi haft någon misstänkt, men hittills bara fått negativa provsvar. Det finns nog flera orsaker till det. Dels har vi ganska lite samhällssmitta just här nu och även om vi inte har besöksförbud så avråder vi från besök. Om anhöriga ändå kommer så är det noga med hygienrutiner och avstånd, säger Inga-Lill Liback Joona.

Dessutom är det många både i personalen och bland de äldre på boendet som har antikroppar.

Har inte kvar antikroppar

‒ Men flera av dem som har haft antikroppar i somras och testat sig nu igen har inte kvar dem. Jag skulle tro att det är ungefär hälften som fortfarande har antikroppar. Det verkar inte heller ha någon betydelse hur länge eller hur allvarligt sjuka de varit. Så man kan inte räkna med att vara skyddad särskilt länge om man haft covid. Det är mycket som är oklart med det här viruset, säger Inga-Lill Liback Joona.

Nu väntar hon på besked från kommunen om vilka riktlinjer som gäller för julfirandet.

‒ Det ska komma på tisdag, men vi har hört att man förmodligen avråder anhöriga från att ta hem sina gamla över jul. Och vid besök rekommenderas att det är högst två personer som kommer och att man sitter på två meters avstånd.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida