Hot och våld i vården

Rånade ambulansen med patient som spelade sjuk

Rånade ambulansen med patient som spelade sjuk
En ambulanssjuksköterska och en ambulanssjukvårdare i Örebro rånades under lördagsnatten på akutväskan i bilen. Arkivbild: Johan Nilsson/ TT

När ambulansen i Örebro ryckte ut för att ta hand om en ung kvinna med kramper slutade det med att personalen blev rånad på akutväskan. Kvinnan misstänks ha spelat sjuk.

– Det är naturligtvis ytterst allvarligt. Vad jag vet har det aldrig hänt tidigare. Tyvärr är det nästan omöjligt att skydda sig från den här typen av händelser, säger David Liljequist, förbundsombudsman på Vårdförbundet med ambulansfrågor som specialområde.

Hotade personalen

Det var under natten till lördagen som ambulansen i Örebro larmades ut för att ta hand om en 24-årig kvinna som skulle ha fått ett krampanfall. När de kom fram kunde de inte så några tecken på kramper. Vid sidan om kvinnan stod en man i 40-årsåldern.

Genom hot fick mannen ambulanspersonalen att låsa upp bilen. Han ryckte åt sig akutväskan – innehållande bland annat narkotiska preparat, sprutor och kanyler – och sprang från platsen.

– Vad jag vet hade rånaren inga vapen och han uttalade inga dödshot. Men han var så pass hotfull att personalen inte såg någon anledning att provocera honom, säger Tomas Elisson, tillförordnad chef på ambulansen i Örebro.

Mannen anhållen

Enligt lokalmedierna sprang några vittnen ifatt mannen och lyckades ta tillbaka väskan. De höll kvar mannen tills polisen kom och kunde gripa honom. Kvinnan hade då redan tagits om hand av polisen. Mannen anhölls misstänkt för rån. Kvinnan släpptes men är fortfarande misstänkt för medhjälp till rån.

– Vi vet ju inte säker än om kvinnan simulerade ett krampanfall, men om det är så är det obehagligt. Det är en ny form av hot som vi utsätts för, även om vi i Örebro hittills har varit förskonade från stenkastning och annat våld som riktas mot ambulanspersonal, säger Tomas Elisson.

Får stödsamtal

Det var en ambulanssjuksköterska och en ambulanssjukvårdare som blev rånade. Båda har fått professionell hjälp och stöd av Regionhälsan.

– Vid svåra situationer brukar vi erbjuda personalen att få samtal, men den här gången hade de inget val. Jag sa till dem att de måste gå i väg, säger Tomas Elisson som beskriver stämningen på stationen som dämpad efter händelsen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida