Ris och ros åt ”läkerskeförslaget”

Landstingsdirektören i Västerbotten vill se en ny typ av vidareutbildning för sjuksköterskor som kvalificerar dem för vissa läkaruppgifter. Ett bra förslag som ligger i tiden, anser Vårdförbundet. Men läkarfacket protesterar.
Förslaget om nya vårdformer och nya roller i vården kommer från Jonas Rastad som är landstingsdirektör i Västerbotten. Han har föreslagit Umeå universitet att starta en ny typ av vidareutbildning för sjuksköterskor som skulle leda till att de kan ta över vissa av läkarnas arbetsuppgifter. Halvt på skämt har han kallat den nya yrkesrollen för ”läkerskor”
Jonas Rastad skulle till exempel kunna tänka sig att det är sjuksköterskan som går rond, ordinerar prover och skriver in patienten.
Lika bra kvalitet
Det är ett bra förslag, anser Johan Larson, ordförande för Vårdförbundet avdelning Västerbotten. Vårdförbundets medlemmar har nyckelroller när det gäller att lösa de utmaningar som vården står inför.
– Man kan överföra arbetsuppgifter till lika bra eller bättre kvalitet än om läkarna själva utför dem. Det gäller även biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och barnmorskor, säger Johan Larson till P4 Västerbotten.
Läkarfacket avfärdar
Men Läkarförbundet ser inte något behov av en nivå mellan sjuksköterskor och läkare. Maria Thorén Örnberg, som är ordförande i Västerbottens läns läkareförening tycker att det är viktigt att det är just läkare som går ronder och ordinerar prover.
– Det behövs en otroligt hög medicinsk kompetens för att gå rond och fatta viktiga beslut om patienterna är färdigbehandlade, kan skrivas ut och så vidare, säger hon till P4 Västerbotten.