Sommarkris

Sjuksköterskor larmar om hårt tryck på akuten i sommar

Sjuksköterskor larmar om hårt tryck på akuten i sommar
Läget på Södersjukhusets akutmottagning har varit mycket ansträngt i sommar. Foto: Patrik C Österberg / TT.

Ovanligt många patienter i kombination med brist på sjuksköterskor har gjort sommaren på Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm mycket tuff. Men det är inte bara där. Från flera håll i landet larmar sjuksköterskor om stress och försämrad patientsäkerhet.

När specialistsjuksköterskan Mie Bergman på Södersjukhuset var tillbaka på jobbet efter semestern kom hon till en akutmottagning i kris.

‒ Det fattas sjuksköterskor hela tiden, vi tvingas lösa det från dag till dag, säger hon.

Redan innan sommaren hade 24 sjuksköterskor sagt upp sig och på försommaren valde ytterligare 10, som bara hade en månads uppsägning, att sluta.

Mie Bergman, specialistsjuksköterska SÖdersjukhuset
Specialistsjuksköterskan Mie Bergman på Södersjukhuset vittnar om en mycket tuff sommar på akutmottagningen. Foto: privat.

‒ Några har valt att byta jobb för att få upp sina löner eller flytta till sin hemort, andra har börjat plugga, men det finns också flera som slutat för att de inte orkar med det höga tempot, säger Mie Bergman.

Själv har hon 30 års erfarenhet och känner att hon kan hantera stressen, men lider med de som är nya i yrket.

‒ Vi har många unga och nyutbildade som tvingas ta ett stort ansvar utan stöd av en mer erfaren sjuksköterska, som det fungerar vid normal bemanning. Det ställs stora krav på dem att kunna jobba självständigt, säger Mie Bergman.

Ger en annan bild

I ett pressmeddelande från Södersjukhusets ledning säger chefläkaren Annelie Liljegren att man har en ”något lägre bemanning för att kunna ge medarbetarna semester”. Ledningen medger att det har varit ett högt söktryck till akuten under sommaren, men att prioritering och omhändertagande sker på ett patientsäkert sätt.

Men sjuksköterskan Mie Bergman anser att sjukhusledningen har en helt annan bild av verkligheten än de som jobbar på golvet.

‒ Vi har patienter som legat ett dygn på akuten för att det saknas vårdplatser. Vi hinner inte ge de gamla den hjälp de skulle behöva. På den modul som tar hand om de kritiska fallen har vi tvingats minska antalet sjuksköterskor från tre till en och ersätta sjuksköterska med undersköterska.

Mie Bergman säger att de förstår att klinikledningen inte kan göra underverk och att de har fört problemen vidare till sjukhusledningen, men utan resultat.

‒ Vi har samma situation varje sommar, men i år har det varit värre än vanligt. Som jag ser det måste vi, Vårdförbundet och klinikledningen tillsammans finna en lösning. Vi måste arbeta för att få våra sjuksköterskor att stanna kvar, orka arbeta hos oss. Göra akuten till attraktiv arbetsplats.

Inte tillräcklig bemanning

Som fackligt förtroendevald på akuten diskuterar Mie Bergman nu med Vårdförbundets skyddsombud Carina Hansen om de ska vidta några åtgärder.

‒ Det är provocerande att höra att situationen skulle ha uppkommit just i år på grund av pandemin och oväntade uppsägningar. Det här är ett problem som uppkommer varteviga år. Grundproblemet är att man inte lyckas behålla personal och inte har en tillräcklig grundbemanning, säger Carina Hansen.

Hon betonar också att Södersjukhuset inte är ensamma om de här problemen, utan att det ser likadant ut på flera sjukhus i Region Stockholm.

‒ Ytterst är det regionen som är ansvarig för den här situationen. Så länge de inte ger sjukhusen den budget som behövs för att bedriva god vård med en god arbetsmiljö så kommer det här att fortsätta, säger Carina Hansen.

Extremt hårt tryck på Gotland

Det rapporteras om ett högt söktryck från flera akutmottagningar runt om i landet. På Gotland har akutmottagningen i Visby haft ett ”extremt hårt tryck” i sommar, uppger sjukhusledningen som förra veckan gick upp i förstärkningsläge. Personal har omfördelats, kallats in från semestern och vård som inte är akut har fått skjutas upp.

‒ Vi har en besvärlig arbetssituation för våra medarbetare eftersom det varit en hård belastning  under en längre tid, säger sjukhuschefen Cathrine Malmqvist i ett pressmeddelande.

Överbeläggningar i Skåne

Även i Skåne har det varit högt söktryck i vården under sommaren och för lite personal, berättar Madelene Meramveliotaki, vice avdelningsordförande för Vårdförbundet i Skåne. Det största bekymret för akuterna är att patienterna blir kvar eftersom det inte finns tillräckligt med platser på vårdavdelningarna.

‒ Det har varit mycket överbeläggningar på alla sjukhus. I Helsingborg lade vi en 6:6a-anmälan i början av sommaren eftersom man vårdar patienter i korridorer trots att det finns ett förbud kopplat till höga vitesbelopp.

På Skånes universitetssjukhus har de tvingats höja överbeläggningstaket. Madelene Meramveliotaki besökte nyligen ortopedkliniken i Lund.

‒ De hade 24 patienter på sina 21 ordinarie platser och bara två sjuksköterskor. Det har verkligen varit en tuff sommar i hela Skåne, säger hon.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida