Vitalis e-hälsomässa

Stödverktyget Astmakollen vann Vitalis stipendium

Stödverktyget Astmakollen vann Vitalis stipendium
Vinnarna av Vitalis stipendium 2019 blev distriktssköterskorna Marie Persson och Maria Boström, skaparna av Astmakollen i Region Falun. På bilden även Björn Olars, som skött det tekniska.

Det blev Astmakollen i Region Dalarna som tog hem årets stipendium för nyskapande insatser på Vitalismässan.  Det webbaserade stödprogrammet ger patienterna en bättre kontrollerad astma.

Maria Boström och Marie Persson, distriktssköterskor vid en vårdcentral i Ludvika skapade och utvärderade stödprogrammet under sin magisterutbildning i höstas, som Vårdfokus skrivit om tidigare. Patienterna som använde programmet gick på gruppnivå från att ha en okontrollerad astma till kontrollerad.  Skillnaden mot kontrollgruppen var signifikant.

Astmakollen nominerades tidigare som en av tre finalister för stipendiet. I går eftermiddag blev vinnarna klara. 

– Det var en vinst bara att bli nominerad och det är svårt att sätta ord på hur det känns att ha vunnit. I dag har det börjat sjunka in och vi går bara runt här och ler, säger Maria Boström på telefon från mässan.

Ett skolexempel

Programmet innehåller till exempel utbildning i bland annat inhaleringsteknik, möjlighet för patienterna att skicka in självskattningar av sin astma, sms-påminnelser om att ta medicin och en meddelandefunktion mellan patienten och vårdcentralen.

”Ett skolexempel på verksamhetsnära utveckling och innovation”, lyder en del av juryns motivering till första platsen och lyfter fram att utveckling och implementation gjorts på bara sex månader. På så sätt uppmärksammandes även organisationen som stöttat satsningen.

För två veckor sedan implementerades stödprogrammet på alla vårdcentraler i hela Region Dalarna.

Var skeptisk

– Vi har utbildat sjuksköterskorna och det gick bra och ganska lätt, säger Marie Persson.

– En sjuksköterska var rätt skeptisk mot programmet när hon kom, men efter en halv dags utbildning var hon peppad, det var roligt, säger Maria Boström.

Vad stipendiepengarna på 50 000 kronor ska gå till, vet de inte än, men förhoppningen är att få utveckla ett liknande program för barn och unga med astma.

Byta program med varandra

På Vitalis tycker de att det har varit intressant både att få se all ny teknik som utställarna visat upp och att lyssna på föredrag. Ett som satte särskilda spår var från Region Jönköping.

– Där har de utvecklat ett rökslutarstöd i samma plattform som vi använder. Det vore jättebra om vi kunde byta till oss deras program så kan de få vårt, säger Maria Boström.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida