uppfinning

Student prisas för specialtandborste

Student prisas för specialtandborste
Rebecca Eriksson hoppas kunna kombinera sjuksköterskejobbet, gärna inom akutsjukvård, med utvecklingsarbete inom vården. Foto: Fanny Enström

En eltandborste som larmar om den inte använts på ett dygn har gett sjuksköterskestudenten Rebecca Eriksson i Stockholm Queen Silvia Nursing Award på 50 000 kronor.

Rebecca Eriksson har alltid gillat att tänka ut lösningar på olika problem, med det är första gången hon kommit på en riktigt konkret idé för vården. Det är också första gången hon får chansen att gå från skiss till verklighet tack vare det omvårdnadspris hon just vunnit.

I slutet av december fick Rebecca Eriksson veta att hon fått Queen Silvia Nursing Award som delas ut årligen till en sjuksköterskestudent som bidrar till utveckling av demensvården. Prisutdelningen sker under våren.

Eftersatt munvård

Idén till den specialdesignade eltandborsten för personer med demenssjukdom fick Rebecca Eriksson när hon gjorde verksamhetsförlagd utbildning inom hemsjukvården som sjuksköterskestudent. Där träffade hon en äldre patient som besvärades av tandvärk.

– Jag frågade henne när hon hade borstat tänderna senast. Det kunde hon inte svara på eftersom hon hade begynnande demens. Personalen visste inte heller. Då förstod jag att munvården ofta blir eftersatt i hemsjukvården.

Rebecca Eriksson hade tidigare, via sin mamma som är distriktssköterska, hört talas om att det i en del apodossystem finns ett chip i läkemedelspåsen som registrerar när den inte öppnas vid rätt tidpunkt. Hon tänkte att det borde gå att ordna en liknade funktion på en tandborste.

Lösningen blev en eltandborste som larmar om den inte används på 24 timmar. Larmet ska gå både till patienten själv och till vårdgivaren via en app i mobilen. På så sätt blir det lättare att stötta och hjälpa patienten med munvården. Dessutom ska tandborsten få ett greppvänligt handtag och ett mjukt borstskaft anpassat efter äldre, sköra patienters behov.

En bit kvar

Exakt hur det ska lösas rent tekniskt är dock inte klart. Men utöver de 50 000 kronorna får Rebecca Eriksson ett så kallat internship med möjlighet att delta i flera vårdkonferenser både i Sverige och utomlands.

– Förhoppningsvis kommer jag att hitta någon som kan hjälpa mig på vägen att utveckla den här produkten, säger hon till Vårdfokus.

Till sommaren tar Rebecca Eriksson sin sjuksköterskeexamen vid Röda Korsets högskola. I framtiden vill hon fortsätta att driva utvecklingsfrågor i vården. Just nu arbetar hon extra som undersköterska på en medicinsk akutvårdsavdelning och trivs väldigt bra.

– Det finns säkert en massa saker som kan utvecklas här också, säger hon innan hon kliver på ett nytt kvällspass på avdelningen.

Queen Silvia Nursing Award

Priset instiftades av Swedish Care International tillsammans med partners för fyra år sedan i syfte att uppmunta sjuksköterskestudenter att utforma ideér för framtidens äldrevård.

Stipendiet består av 50 000 kronor och ett särskilt utvecklad praktikprogram hos partners inom vård och omsorgssektorn i Sverige och utomlands.

Priset delas ut en gång per år och kan sökas av både sjuksköterskestudenter på grundutbildning och specialistutbildning.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida