Specialistutbildning lockar sjuksköterskor till neonatalvård
Stockholm satsar på egenutbildade specialistsjuksköterskor inom neonatalvård - för att få sjuksköterskor med rätt kompetens och göra det lättare att rekrytera.
I fredags gick andra kullen ut från barnspecialistutbildningen vid Karolinska institutet med inriktning neonatalvård. Tulliki Stendahl, en av 20 sjuksköterskor som precis tagit examen, gjorde sitt första arbetspass som färdig specialist i går.
Hon har arbetat som sjuksköterska i 13 år, varav cirka sex inom neonatalvård, och har en skolsköterskeutbildning i botten. Trots sin långa erfarenhet upplever hon att specialistutbildningen inom neontalvård gjort henne till en mycket bättre sjuksköterska.
– Det är svårt att beskriva hur den inre kompetensen växer fram. Jag har jobbat länge, kunde mycket redan innan, men har nu lärt mig ännu mer och ser saker med andra ögon. Framför allt ser jag sammanhangen och hela barnet bättre, säger hon.
Såg ett behov
Mikael Norman, professor och överläkare inom Karolinska sjukhusets patientområde sjuka nyfödda barn, kallar sig för ”pappa” till specialistutbildningen, som hittills examinerat 40 specialistsjuksköterskor inom neonatalvård.
Han och kollegan Annika Örtenstrand, sjuksköterska, kursansvarig och ”mamma” till utbildningen, såg behovet av mer specialiserad omvårdnadskompetens och kläckte idén till en specialistutbildning för neonatalvård.
– Det finns bara en specialistutbildning för sjuksköterskor inom barn och den innehåller väldigt lite neonatalvård, så därför gjorde vår egen, säger Mikael Norman.
Karolinska institutet nappade och Stockholms läns landsting gick med på stå för kostnaderna, vilket var en förutsättning för att utbildningen skulle bli av.
Superspecialiserad vård
Utbildningen bygger på den vanliga barnspecialistutbildningen, men allt som inte är obligatoriskt har bytts ut till kunskapsområden som rör neonatalvård.
Sjuksköterskorna anställs på neonatalavdelningen på Karolinska sjukhuset och kombinerar studier och praktiskt arbete under två år. Satsningen har också varit ett sätt att rekrytera personal till den resurskrävande neonatalvården där det i dag råder stor brist på specialistsjuksköterskor över hela landet.
Med ännu mer specialistkunskap ser sjuksköterskan Tulliki Stendahl fram emot att fortsätta jobba för att utveckla vården för de allra minsta barnen, en patientgrupp hon verkligen brinner för.
– Den här vården är så pass unik, därför tycket jag att du som sjuksköterska behöver vara specialiserad, säger hon.
Hur mycket bättre lön får du efter specialistutbildningen?
– Det vet jag inte riktigt ännu. Jag har precis ansökt om mitt examensbevis och med det i handen kan jag gå till chefen och förhandla om min lön. Men jag vet att hela förra kullen fick ett påslag på 3 000 kronor efter utbildningen.