Svensk sjuksköterskeförening deltar i nytt försök att bryta Gaza-blockaden

Svensk sjuksköterskeförening deltar i nytt försök att bryta Gaza-blockaden
Under Almedalsveckan ligger Estelle, den svenska Ship to Gaza-båten i Visby hamn.

I sommar görs ett nytt försök av Ship to Gaza att bryta Israels blockad av Gaza. Vårdförbundet stödjer aktionen och Svensk sjuksköterskeförening är beredd att sända en representant med på en delsträcka.

I dagarna inleds sommarens Ship to Gaza-kampanj då segelskonaren Estelle, svenska Ship to Gazas nya fartyg, avseglar från Umeå. Båten kommer att göra strandhugg i Stockholm, Nyköping, Malmö och Göteborg, förutom i Visby under Almedalsveckan, på sin väg mot Palestinas hamnstad Gaza city.

– Utifrån vår etiska kod är vårt engagemang glasklart. Vi ska stå upp för de mänskaliga rättigheterna var det än sker. Just i Gaza drabbas många barn och unga av blockaden som direkt påverkar deras näringstillstånd och hälsa, säger Åsa Andersson, kanslichef på Svensk sjuksköterskeförening.

Det var för ganska exakt fem år sedan som blockaden mot Gaza inleddes. Då undertecknade 50 internationella biståndsorgan och människorättsorganisationer, inklusive WHO, Unesco och Unicef, ett uttalande som krävde ett omedelbart slut på blockaden.

Samtidigt listade , Aida, Association of international development agencies, som består av över 80 internationella biståndsorgan verksamma på de Palestinska ockuperade områdena och i Israel , försyndelser som de hänför till blockadpolitiken.

De två båtar ur Ship to Gaza-flottan som kapades av den israeliska krigsmakten på internationellt vatten den 31 maj 2010 släpptes först för ett par dagar sedan. Lastfartyget Sofia och passagerarfartyget Sfendoni har alltså varit beslagtagna i över två år.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida