Två blev Årets bröstsjuksköterska

Två blev Årets bröstsjuksköterska
Årets bröstsjuksköterskor: Britt Andersson och Maria Forssell. Foto: Fredrik Hjerling

Sjuksköterskorna Britt Andersson och Maria Forssell har i dag fått utmärkelsen Årets bröstsjuksköterska 2011.

Britt Andersson arbetar på kirurgkliniken i Sundsvall. Hon belönas för sitt helhjärtade arbete genom att i varje enskilt möte ge bröstcancerbehandlade stöd och finnas som en ledsagare längs vårdkedjan samt för sin ihärdiga kamp för att lymfterapin ska få finnas kvar vid sjukhuset.

Ny kraft att kämpa vidare

– Det är väldigt hedrande att få ett sådant här pris eftersom det är våra patienter som har nominerat oss. Jag är oerhört glad och lite stolt, säger Britt Andersson.

Utmärkelsen ger henne ny kraft i kampen för att försvara det som finns kvar av lymfterapin vid hennes sjukhus. Just nu fins där bara en enda riktigt utbildad lymfterapeut, en sjukgymnast, vars tjänst försvinner vid årsskiftet. 

Maria Forsell

Maria Forssell arbetar på Skellefteå lasarett. Hon prisas för sitt varma engagemang och professionella bemötande av patienter samt för sitt idoga arbete med rehabiliteringskurser för bröstcancerbehandlade vilket ger dessa personer ett enormt stöd att gå vidare i livet.

Ända sedan slutet av 1990-talet har Maria Forssell och hennes kolleger arbetat med rehabiliteringskurserna. Hon håller med Britt Andersson om att det är extra roligt att det är ett pris från patienterna.

I läkarnas skugga

– Det känns fantastiskt. Att det är ett pris från patienterna gör det speciellt, det är för dem vi jobbar. Då har vi i alla fall gjort något rätt. Det är en heder att få priset, säger hon.

Priset har instiftats av BRO, Bröstcancerföreningarnas rikorganisation, i samarbete med läkemedelsföretaget Novartis. Syftet är att uppmärksamma bröstsjuksköterskornas viktiga arbete.

– Inte sällan hamnar sjuksköterskan i skuggan av doktorn.  Men den som själv är eller har varit sjuk vet att sjuksköterskans roll aldrig kan överskattas, säger Elizabeth Bergsten Nordström, ordförande för BRO.

Samtidigt som de två sjuksköterskorna får sitt pris får Jan Frisell, professor i bröstkirurgi, BRO:s utmärkelse 2011.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida