Skiftarbete

Vilostund på jobbet underlättar nattpassen

Vilostund på jobbet underlättar nattpassen
En tupplur gör dig mer skärpt och vaken resten av nattpasset. Bild: Getty images.

Sjuksköterskan Carina Jonsson har jobbat natt i 30 år och trivs bra med det. Kanske beroende på att hon kan ställa om och sova när som helst. Att få ta en tupplur på natten när man är som tröttast underlättar också.

– Det betyder jättemycket att få somna till i 20 minuter. Man kan vara trött så det känns som att ingenting fungerar i kroppen, men känner sig som en ny människa efteråt, säger Carina Jonsson som är sjuksköterska och jobbar enbart nätter på en medicinavdelning med intag dygnet runt vid Kungälvs sjukhus.

Hon är en av dem som på Facebook kommenterat Vårdfokus artikel om skiftarbete och sömn och berättat att de klarar nattskiften mycket bättre när de får sova en stund på jobbet. Andra efterlyser tydliga regler för vad som gäller och skulle till och med vilja ha det inskrivet i avtalet.

Stöd från chefen

– På de ställen där jag jobbat har jag aldrig upplevt att det varit några problem med att få ta en tupplur på natten. Klara besked från chefen är nog bra, men däremot tror jag inte på att det ska skrivas in i avtalet, för vad händer då om man inte kan utnyttja det? Det funkar ju inte alltid och överallt, säger Carina Jonsson.

.

Själv har hon bra stöd från sin chef som upprepade gånger har sagt att de ska gå ifrån och lägga sig en halvtimme.

– Vi har ett personalrum som ligger lite vid sidan av där vi kan gå och vila en stund. Det brukar bli någon gång mellan 2 och 4 på natten för då är det oftast lugnt och man har full koll på allt. Vi är tre sjuksköterskor som jobbar natt så vi turas om och ifall något händer blir man så klart väckt.

Starkt stöd i forskningen

Det finns en mängd studier och forskningsrapporter som lovordar tuppluren – eller powernapen som den gärna kallas. Vissa hävdar att det räcker med att somna in helt kort 5-10 minuter, andra anser att 20-30 minuters sömn är optimalt. Det kan vara individuellt och man får prova sig fram. Viktigt är dock att inte sova för länge för då går man in i djupsömn och det blir jobbigare att vakna.

Förutom att vilostunden hjälper dig att bli piggare och klara resten av natten bättre, gör den också att du varvar ner och sänker stressnivån och blodtrycket.

Obligatorisk ”sovetime”

Johanna Fridsén är intensivvårdssjuksköterska i Norge och häpnar över fenomenet ”sovetime” på neurointensiven vid Ullevåls sjukhus i Oslo där hon jobbar natt.

– Det är obligatoriskt. Koordinatorn går runt och frågar när på natten vi vill gå ifrån för att sova eller vila en timme. När det är dags skickas man ut och så har de bäddat på en soffa eller en säng.

Johanna Fridsén sade upp sig från jobbet på Mora lasarett och arbetar nu som intensivvårdssjuksköterska i Norge.

Ibland slumrar Johanna Fridsén till lite, ibland inte, beroende på hur passet har varit. Nattpasset är tio timmar med start klockan 22 och vanligtvis brukar hon ta sin ”sovetime” mellan klockan 2 och 3 eller mellan 4 och 5 på natten.

– Klockan 5 börjar vi med morgonsysslorna så det kan vara ganska skönt att vila precis innan. Det är fantastiskt att det här prioriteras. Även om vi har pauser för att äta och fika så är det långa pass och väldigt skönt att få gå ifrån en timme och vara lite för sig själv eftersom det pågår ganska mycket aktivitet på en intensivvårdsavdelning även på natten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida