Bäst praktik på sjukhusen tycker studenterna
Intresset för att förbättra den verksamhetsförlagda utbildningen växer — även inom den kommunala hälso- och sjukvården.
Trots överbeläggningar, stress och press och varierande kvalitet på den verksamhetsförlagda utbildningen så är det fortfarande på sjukhusen som sjuksköterskestudenter upplever att de får de mest meningsfulla praktikplaceringarna, visar aktuella studier. En praktik upplevs som bra om den ger många tillfällen att möta patienter och att praktisera teoretiska kunskaper på rätt nivå.
Förändring på gång
Sjukhusen har ett försprång framför den kommunala hälso- och sjukvården eftersom de har längre erfarenhet av att arbeta utifrån modeller för handledning och mer strukturerat och reglerat samarbete med universiteten, berättar Birgitta Bisholt, sjuksköterska och forskare vid Karlstads universitet och Röda korsets högskola i Stockholm.
– Problemet är inte att det saknas meningsfulla lärandesituationer inom den kommunala hälso- och sjukvården, utan att studenterna inte utsätts för dem i lika stor utsträckning, säger hon.
Brist på platser
Men en förändring är på gång. Birgitta Bisholt – och flera med henne- upplever att det aldrig varit så stort intresse för utbildning som det är nu inom både landsting och kommuner.
En orsak är bristen på praktikplatser. En annan är bristen på sjuksköterskor som skapat ett behov av att locka till sig kompetent personal genom att erbjuda bra praktikplaceringar.
– Fler och fler kommuner hör av sig till universiteten och vill ha mer samarbete. Så det ser väldigt positivt ut, säger Birgitta Bisholt.
Behov av förändring
Att studenter upplever att de får bäst praktikplaceringar på sjukhusen kan också bero på att sjuksköterskeutbildningen är så fokuserad på just sjukhusvård, säger Sara Both, ordförande för Vårdförbundet student.
– Som student är det lättare att se en sjuksköterskas arbetsuppgifter på ett sjukhus än på ett äldreboende till exempel. Där är vården också komplex, men där har inte utbildningen riktigt hängt med, säger hon.
Kommunernas ökade intresse för att samarbeta med sjuksköterskeprogrammen ser hon som väldigt positivt. Vårdförbundet student vill också öka kvaliteten på handledningen.
– Vi vill se fler handledare med handledarutbildningen och handledare som är mer pedagogiska och bättre på att stimulera studenter till att tänka själva, säger Sara Both.