”Inte ett öre under 24 000 är det som gäller”

”Inte ett öre under 24 000 är det som gäller”
Sjuksköterskestudenter från Röda korsets högskola. Fjärdeterminarna Suzanne Lindberg, Anna Severin, Helene Gerschman, Zandile Lunga, Therese Oskarsson och Camilla Asp tvivlar inte för en sekund på att ingångslönerna kommer höjas. Foto: Jonatan Westin

"Vi har satt en lägsta prislapp på vår legitimation, och det är inte ett öre under 24 000 kronor som gäller". Det sa Stockholmsstudenternas talesperson Ulrika Blumfelds vid manifestationen för bättre sjuksköterskelöner som ägde rum på Södermalmstorg i Stockholm. Hundratals personer hade samlats och intresset från riksmedierna var omfattande.

Det var idel leenden bland de hundratals personer som samlats på Södermalmstorg i Stockholm för att manifestera för höjda ingångslöner. Sjuksköterskestudenterna har medvind just nu och kampviljan uttrycktes på flertalet plakat och banderoller. Bland annat ”vi sätter nålar och dropp, ge oss stålarna annars blir det stopp” och ”24 000 är ingen bra lön den är bara rimlig”.

Stort mediaintresse

Förutom blivande, yrkesverksamma och pensionerade sjuksköterskor var det många privatpersoner bland åhörarna. När Ulrika Blumfelds, Stockholmsstudenternas talesperson, tog till orda möttes hon av jubel och applåder. Hon förklarade att stödet från allmänheten är stort och att man nu äntligen fått den uppmärksamhet som frågan förtjänar. Det märktes tydligt då journalister från Sveriges Radio, TT, Dagens Nyheter, Sveriges Television, Dagens Medicin med flera var på plats för att bevaka.

— Sprid det här nu. Vi har satt en lägsta prislapp på vår legitimation, och det är inte ett öre under 24 000 kronor som gäller, sa Ulrika Blumfelds.

Birro hyllade sjuksköterskorna

Därefter lämnade hon över ordet till författaren Marcus Birro som på grund av sin reumatism ofta varit i kontakt med sjukvården. Han berättade utifrån egna erfarenheter om sjuksköterskornas enastående insatser i vården men hur de blivit tagna för givet, att de blivit felvärderade när man jämför med andra yrkesgrupper.

— Män och kvinnor som sysslar med pengar, fastigheter och aktier är tydligen värda massor av pengar medan människor som dagligen sliter med att ta hand om oss andra när vi blir sjuka tjänar skamligt uselt.

Marcus Birro passade även på att rikta en känga mot de fackliga organisationerna, som han anser i många fall sitter i knät på arbetsgivaren. Men just i detta fall var kritiken obefogad, för bland åhörarna fanns Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro som kommit för att visa sitt stöd.

Vårdförbundets ordförande visade sitt stöd

Hon berättar för Vårdfokus att det finns en del medlemmar som tycker studenterna har fått för mycket av förbundets uppmärksamhet. Men när det väl kommer till kritan så är det ingen som tycker deras lönekrav är orimligt.

—Utifrån den åsikten tycker jag det är viktigt att vara här och visa vårt stöd. Jag blir lika förvånad varje gång arbetsgivaren säger att det inte finns pengar, för när det gäller bonusar till chefer eller höjda löner för läkare, då finns det plötsligt pengar.

Känsla av överläge

Att löneupproret varit en framgång beror givetvis på att många sjuksköterskestudenter har anslutit sig, inte bara de som tar examen i sommar. Vårdfokus pratade med några som går termin fyra på Röda korsets högskola. De tvivlar inte för en sekund på att ingångslönerna snart kommer att vara minst 24 000. Känslan av att vara i överläge gentemot arbetsgivaren gör att de inte tänker backa från kravet. Förr eller senare blir det verklighet.

—Vi har snart en treårig akademisk utbildning i bagaget. 21 500 i lön är inget annat än ett hån, säger Anna Severin.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida