”Många var rädda för smitta från Sverige”

”Många var rädda för smitta från Sverige”
Nathalie Helin på vfu i Moshi, Tanzania. Foto: Privat.

För sjuksköterskestudenter kan coronapandemin innebära uppskjuten vfu och andra ovälkomna avbrott och förseningar i utbildningen. Här skriver Nathalie Helin, vice ordförande för Vårdförbundet Student, om sina erfarenheter från praktiken i Tanzania.

18 maj 2020

Jag var på praktik i Moshi, Tanzania, när viruset började blossa upp på riktigt i Europa. Från en dag till en annan var vi studenteter ej längre välkomna på sjukhuset där vi hade vår vfu, jag tror många var rädda för att vi skulle ha tagit med oss smitta från Sverige och det är förståeligt.

Min skola, Röda Korsets Högskola, valde att kalla hem oss samma dag, alltså två veckor efter det vi anlänt, jag fick således avbryta min praktik inom VIL, ”vård av kvinnor och barn”, och tilldelades sedermera en skriftlig ersättningsuppgift för de veckor praktik jag missade. Känns mycket tråkigt och tyvärr som att en går miste om mycket värdefull praktisk erfarenhet. Men skolan har gjort allt det den kunnat och löst det så gott det går i detta läge. Det är dock skört att många studenter med mig, även de i min klass som var kvar på vfu i stockholm, ej heller kunnat fullfölja sina praktiker och tilldelats en ersättningsuppgift.

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Den praktiska utbildningen utgör nästan en tredjedel av sjuksköterskeprogrammet och fyller en oumbärlig roll i grundutbildningen, de erfarenheter man erhåller med vfu är med och grundar för det yrkesverksamma livet och formar en som sjuksköterska. En skriftlig ersättningsuppgift är en kortsiktig adekvat lösning men jag är orolig för hur det blir om det fortsätter såhär under en längre tid då grundutbildningen är beroende av den praktiska utbildningen. Jag litar på att mitt lärosäte jobbar gediget med just denna fråga.

Alltså fick de som var iväg på utbytes avbryta sina praktiker och åka hem, och även några klasskamrater här i Sverige, lite beroende på vilken avdelning de var placerade på, fick också avbryta sin vfu.

Utöver detta är alla salstentamen inställda, vilket skolan löser genom att konvertera salstentor till hemtentor. Dock är till exempel läkemedelsberäkningen svår att göra om till en hemtenta varför de valt att ställa in den helt i vår – detta innebär bland annat att studenter i termin fyra som släpar efter med läkemedelsberäkning från termin tre ej kan skriva den och därmed inte uppfyller tillträdesregler för att få gå vidare till termin fem. Detta löser skolan, så vitt jag vet, att tillfälligt lätta på kraven för att få gå vidare till nästa termin.

Nu, mer än någonsin, behövs fler nyexaminerade sjuksköterskor – det är viktigt att skolorna tar fram lösningar och är pragmatiska för att studenter ska kunna fullfölja sina studier! Jag hoppas innerligt att alla lärosäten runtom i Sverige tar fram lösningar som liknar Röda Korsets Högskolas – som främjar studenternas möjligheter att fullfölja sina studier trots pandemin. Jag tror samhället och hela världen är särskilt angelägna om det nu.

/Nathalie Helin, vice ordförande, Vårdförbundet student

Hur har du det på jobbet just nu?

Hur påverkas du av coronakrisen? 

Nu vill vi samla berättelser från er som sliter dag och natt med att vårda sjuka, stoppa smittspridningen och dämpa oron. Skriv ner din historia från coronavårdens vardag.

Berättelsen kan vara lång eller kort, glad eller arg, sorglig eller upprörande. Skicka gärna med en bild och mejla oss på coronavard@vardfokus.se. 

Vi kommer att publicera inlägg i tidningen Vårdfokus, här på Vårdfokus.se och i sociala medier.

Tack för att du är med och formar bilden av sjukvården i coronakrisens spår! 

/Vårdfokus redaktion

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida