Regeringen nobbar förlängd sjuksköterskeutbildning
Vårdförbundet vill förlänga sjuksköterskeutbildningen.Men regeringen är kallsinnig.— Längre utbildning leder inte alltid till högre lön, säger högskoleminister Lars Leijonborg.
I vintras antogs Vårdförbundets utbildningspolitiska idé som innebär att sjuksköterskeutbildningen blir minst fyra år lång, även om antalet år inte specificeras. Några vanliga argument för längre utbildning är att en mer komplex vård kräver mer kunskap och att det kan vara ett sätt att höja både statusen och lönen.
Men regeringen är inte med på noterna. En förlängd sjuksköterskeutbildning är inte något som regeringen prioriterar just nu. Det beskedet gav högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg (fp) när han i förmiddags deltog i TCO:s konferens om högre utbildning i Stockholm.
– Man ska ha mycket välunderbyggda argument innan man förlänger utbildningar och jag har också ett ansvar för alla studenter som tvingas ta studielån, säger Lars Leijonborg.
Han tror inte att längre utbildning alltid leder till högre lön.
– Det finns inte någon sådan automatik, säger han.
Bra att Karolinska institutet granskades
Nyligen rapporterade Vårdfacket om det svåra läget på Karolinska institutet, KI. Lärosätet ska göra sig av med omkring 38 lärare i kampen för att få tillbaka examensrätten för sjuksköterskor. Lars Leijonborg säger att han utgår från att KI kommer att lyckas. Samtidigt är han glad över att Högskoleverket vågade ta i med hårdhandskarna.
– KI är vårt största och mest välrenommerade universitet som väcker beundran runt om i världen. Få förnekar dock att det finns stora brister. Därför är det väldigt bra att vi har ett system för utvärdering som vågar slå till även mot KI, säger Lars Leijonborg.