Utbildning

Många tvingas tacka nej till specialistutbildning – nu ändras antagningen

Många tvingas tacka nej till specialistutbildning – nu ändras antagningen
Nu får arbetsgivare mer tid att hitta vikarie när en anställd vill läsa till specialist. Arkivbild: Mostphotos

Med en tidigare antagning — och snabbare besked — hoppas lärosäten i Västra götalandsregionen att fler sjuksköterskor ska kunna läsa vidare till specialist eller barnmorska.

31 januari 2018

Det är inte brist på sökande som varit den främsta anledningen till att platserna till specialistsjuksköterskeprogrammen inte fyllts, berättar Britt-Marie Gunnarsson, avdelningschef för institutionen för hälsa och lärande på Högskolan i Skövde.

Mitt i sommaren

Ett stort problem är att många tackar nej för att de inte får ledigt från jobbet. Med normal antagning kommer beskedet mitt i sommaren. Utbildningarna startar i slutet av augusti, början av september. På den tiden ska de sjuksköterskor som tänkt sig studera hinna planera om sina liv och arbetsgivare behöver ordna med vikarier.

– Det är få arbetsgivare som fixar det, säger Britt-Marie Gunnarsson.

Tillsammans med flera högskolor i Västra Götalandsregionen, bland annat Göteborgs universitet, har Högskolan i Skövde inför höstterminen gjort det möjligt att söka till barnmorskeprogrammet och ett antal specialistsjuksköterskeprogram mellan den 15 februari och den 15 mars. Normalt är ansökningsperioden en månad senare.

Viktiga utbildningar

I Skövde handlar det förutom barnmorskeprogrammet om utbildningarna till diabetessjuksköterska, distriktssjuksköterska, skolsköterska och äldresjuksköterska. Besked om antagning kommer redan i slutet av april, till skillnad mot tidigare då det kom i mitten av juli.

– De som läser är ju yrkesverksamma och då vill du kunna planera ditt liv i förväg. Det här blir en fördel både för individen och för arbetsgivare som kan ha väldigt svårt att släppa personal när det ser ut som det gör i vården i dag, säger Britt-Marie Gunnarsson.

Vården skriker efter specialister, därför hoppas hon att högskolans initiativ ska underlätta för fler sjuksköterskor att läsa vidare. Ett tidigare antagningsbesked kan också göra det lättare för arbetsgivare och anställda att planera för utbildningsanställningar, som Västragötalandsregionens version av AST kallas.

För högskolan är det också bra att tidigt veta hur många som kommer att gå en utbildning.

Rätt till tjänstledigt

På Vårdförbundet känner förbundsombudsmannen Ulla Falk igen problemet med att medlemmar ibland kan ha svårt att komma loss från sina tjänster för att studera.

– Jag ser framför allt två problem med antagningarna till lärosätena. Att du ska hinna få en utbildningstjänst. Och att det inte finns vikarier, säger hon.

Du som arbetar inom vården som barnmorska, röntgensjuksköterska, biomedicinsk analytiker eller sjuksköterska har precis som alla andra rätt att få ledigt för studier om du varit anställd hos samma arbetsgivare de senaste halvåret eller sammanlagt tolv månader under de senaste två åren. Reglerna som styr detta finns i studieledighetslagen.

Stort behov

Arbetsgivaren har enligt denna lag rätt att skjuta på din studieledighet upp till sex månader. Därför är det viktigt att ansöka om tjänstledigt för studier i god tid. På Vårdförbundet direkt brukar de ge rådet att ansöka minst sex månader innan du vet att utbildningen startar. Gör ansökan skriftligt och skriv: ”Jag begär tjänstledigt för studier under förutsättning att jag kommer in på sökt utbildning”.

Sedan är det såklart bra att ha en nära dialog med din arbetsgivare om när beskedet kommer och hur du skulle vilja lösa ledigheten.

Har du inte laglig rätt att få tjänstledigt för studier är det ändå värt att undersöka möjligheten, eftersom det finns ett stort behov av att fler vidareutbildar sig.

Vill du ha tjänstledigt för studier?

  • Vårdförbundet Direkts tips är att ansöka om tjänstledigt för studier senast sex månader innan utbildningen startar, alltså innan du vet att du kommer in.
  • Skriv en ansökan där du formulerar dig såhär: ”Jag begär tjänstledigt för studier under förutsättning att jag kommer in på sökt utbildning”.
  • Enligt lag har du rätt till tjänstledigt för studier om du varit anställd hos samma arbetsgivare de senaste halvåret eller sammanlagt tolv månader under de senaste två åren.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida