Höjd lägstlön från april för biomedicinska analytiker i Stockholm

Ett steg på vägen till bättre löner togs i dag, då arbetsgivaren på Karolinska universitetssjukhuset beslutade att från april höja lägstlönen för biomedicinska analytiker till 19 500 kronor för dem som anställts under 2007 och till 20 000 kronor för dem som anställts tidigare.

6 mars 2008

Det är samma lägstlöner som gäller för sjuksköterskorna från den 1 december.

– Det har mullrat länge bland de biomedicinska analytikerna, skrivits debattartiklar och skrivelser till arbetsgivarna, säger Marika Olsson, ansvarig för frågor som rör denna yrkesgrupp i Vårdförbundets sektionsstyrelse på Karolinska Huddinge.

Manifestation

För ett par dagar sedan genomförde biomedicinska analytiker en manifestation utanför Stockholmssjukhusen.

– Det var en mycket bra aktion. Den gjorde mycket för att göra oss synliga som yrkesgrupp och stolta över vår profession, säger Marika Olsson.

Hon träffade alltså arbetsgivarparten i dag och fick då besked om att ledningen hade tagit beslut om den nya lägstlönen.

– Visserligen hade vi bokat in träffen med arbetsgivarna sedan tidigare och tagit upp frågan om lägstlönerna flera gånger, senast vid vår träff i januari, men manifestationen har säkert också bidragit till beslutet, säger hon.

Jämställda

Marika Olsson är nöjd med att de biomedicinska analytikerna nu jämställs med sjuksköterskorna åtminstone i detta avseende.

Men även om hon är nöjd med att lägstlönerna för de biomedicinska analytikerna nu är lika med dem för sjuksköterskorna, finns det fortfarande mycket att arbeta med:

– Nu måste vi se till att höja medellönen för de biomedicinska analytikerna också.

Vårdförbundet har 875 medlemmar på Karolinska universitetslaboratoriet, Kul. Till Kul hör alla landstingsdrivna laboratorier i länet. Av de 875 är mer än 60 procent äldre än 50 år.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida