Ännu oklart hur besparingarna ska göras

Äldreomsorgschefen på Gotland beklagar att sjuksköterskorna fick nyheten om risken för uppsägningar via medierna. Hon understryker också att det ännu inte är klart hur kommunen ska dra ned på sina kostnader.

14 maj 2004

Lena Lager är äldreomsorgschef på Gotland och det är hennes tertialrapport om ett beräknat underskott på drygt tio miljoner kronor för äldreomsorgen som ledde till gårdagens nyhet om risk för uppsägningar. Nästan hela underskottet, eller nio miljoner, härrör till sjuksköterskeenheten, säger hon.

? Men vår verksamhet skulle inte klara en neddragning av 25 sjukskötersketjänster nu.

Har förlorat 100 vårdplatser

Hon förklarar att en del av besparingarna beror på att kommunen har konkurrensutsatts och därmed förlorat 100 vårdplatser till en privat entreprenör. Ersättningen för varje boendeplats ligger dessutom kvar på samma nivå som tidigare år. Vilket Lena Lager anser är en indirekt besparing, eftersom politikerna inte tagit hänsyn till ökade lönekostnader.

? Politikerna accepterar inte att vi har ett underskott och vi måste ställa om organisationen i förhållande till det minskade antalet vårdplatser. Att vi måste spara är klart, men hur vi ska göra det återstår att diskutera. Det kan bli färre undersköterskor också, förklarar hon.

Omvårdnadskunskap saknas

Nu väntar en analys av hur besparingarna ska göras, och självklart, säger Lena Lager, ska eventuella uppsägningar föregås av förhandlingar med facket om turordningar.

Hon tycker inte att kommunen är okunnig om sjuksköterskorna kompetensområde, men erkänner att det har varit vissa problem med att utveckla hälso- och sjukvården i kommunen. Fortfarande saknar till exempel 300 av 1 500 medarbetare inom äldreomsorgen basal utbildning i omvårdnad.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida