Tvingad att vittna

Sjuksköterskan Tomas blev tvungen att vittna när patienten ändrade sin historia i polisförhöret. Han tycker att sekretesslagen är svårtolkad. Det är den. Lagen har flera undantag.

7 april 2003

Polisen kom aldrig ut till den olycksplats där Tomas och hans kollega arbetade som ambulanssjuksköterskor. Vid olyckan omkom en ung människa och en person fick föras till sjukhus. Den överlevande berättade att det var han som kört det krockade fordonet.

? När vi kom till sjukhuset var polisen där. De tog drogprover men förhörde aldrig patienten. Däremot talade vi om för polisen vad han hade sagt, säger Tomas.

Först dagen efter förhördes patienten av polisen och då ändrade han sin version och nekade till att det var han som kört. Därmed blev ambulanssjuksköterskornas berättelse viktig för polisen och Tomas säger att han direkt tänkte på frågan om tystnadsplikt.

Vare sig polisen eller åklagaren gav ett tydligt besked om vad som gällde. Därför vände  sig Tomas till Vårdförbundets jurister. De gav honom och hans kollega beskedet att det var lagligt att berätta i polisförhöret och vid en eventuell rättegång. Trots det klara beskedet tycker Tomas att situationen har varit svår.

? Det kändes inte bra. Jag har funderat på hur man kan ställa sig etiskt till att vittna som sjuksköterska. Jag tänker att det är ju ändå våra patienter och de litar på att vi har tystnadsplikt.

Tomas situation är inte unik. Vårdpersonal ser och hör ofta saker på jobbet som kan ha betydelse i rättsliga sammanhang. Att vårdpersonal har tystnadsplikt och att det finns en sekretesslag vet de flesta som arbetar i sjukvården. Många har lärt sig att barnmorskor och sjuksköterskor inte får vittna om sådant som de fått reda på i arbetet. Det är korrekt. Det snåriga är att det finns undantag från denna regel.

Viktigt undantag
Ett viktigt undantag, som kan vara bra att lägga på minnet för all sjukvårdspersonal, är att tystnadsplikten faller vid brott vars minimistraff är två års fängelse. Exempel på sådana brott är mord, dråp, våldtäkt och grovt narkotikabrott.

Det som hände i Tomas fall var att patienten erkände brottet vållande till annans död. Det är ett brott som kan ge högst två års fängelse och alltså normalt sett inte tvingar vårdpersonal att vittna.

Men omständigheterna vid den trafikolycka som Tomas arbetade vid ger utrymme för ytterligare ett undantag i sekretesslagen.

? När minderåriga utsätts för brott faller sekretessen även om brottet ger kortare straff än två år. Anledningen att Tomas tvingades vittna är att den som utsattes för brottet, fordonets passagerare, var under 18 år, förklarar Jonas Widell, jurist på Vårdförbundet.

Jonas Widells bästa tips till vårdpersonal är grundregeln att fråga polis eller åklagare vilket brott patienten är misstänkt för.

Kontakta Vårdförbundet
? Det är inte alltid som polisen känner till straffskalorna. Däremot måste de kunna säga vad en person är misstänkt för. Man kan alltid vända sig till Vårdförbundet och konsultera en jurist, säger Jonas Widell.

Han tillägger att man ska begära betänketid om man är osäker. Efteråt kan det vara för sent.

? Det är alltid den som bryter mot sekretessen som är skyldig att ta reda på vad som gäller.

? Man kan inte i efterhand komma och säga att man inte kände till att man har tystnadsplikt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida