Arbetsvillkor

Vårdförbundet kampanjar för bättre villkor

Vårdförbundet kampanjar för bättre villkor
I Stockholms tunnelbana syns Vårdförbundets kampanj för skäliga löner och hälsosamma arbetstider. Foto: Vårdförbundet

Affischerna med krav på villkor för att orka ett helt yrkesliv syns på bussar, spårvagnar och tunnelbana. Det gäller att hitta en lösning, kommuner och landsting behöver rekrytera 38000 sjuksköterskor fram till 2022.

”Hej Anna – visst fick du ställa in din semesterresa till Grekland i sommar? Här får du i stället sitta och vila fyra minuter i värmen – och jag har tagit mig friheten att skriva ut den här bilden på din familj också. Så att ni får umgås lite.”

Orealistiskt? Kanske. Men Vårdförbundet vill med en affischkampanj och filmade skräckscenarier rikta uppmärksamheten mot medlemsgruppernas dåliga arbetsvillkor. Affischerna syns på bussar, i tunnelbanan, på spårvagnar och tåg i Stockholm, Göteborg, Uppsala och Malmö. Men pågår framför allt i sociala medier.

Att springa mellan patientrum, hoppa över semestrar och inte återhämta sig mellan arbetspassen är inga framtidslösningar. Förbundet vill ha hälsosamma arbetstider, attraktiva löner och specialistutbildning som en del av anställningen. Det är vad som krävs för att vårdens kompetensförsörjning ska tryggas, anser Vårdförbundet.

Vårdförbundets budskap

Lönen måste motsvara utbildning, kompetens och specifik yrkeskunskap, därför behövs bättre löneutveckling, tydlig lönekarriär och större lönespridning. Och eftersom specialistutbildade sjuksköterskor är en förutsättning för god och säker vård vill förbundet införa akademisk specialisttjänstgöring, AST, inom ramen för anställningen.

Hälsosamma arbetstider kan inte ens vara förhandlingsbart. Det är en förutsättning för patientsäker vård. Det innebär att tiden för återhämtning ingår i nattarbetstiden, oavsett arbetsgivare eller arbetsplats. Precis som att tid för rast, reflektion och egen yrkesmässig utveckling behöver ingå i all arbetstid, dag som natt.

Så vill Vårdförbundet ha det. Men vad säger arbetsgivaren?

Vårdförbundets förhandlingschef, Annelie Söderberg, samtalar med den centrala arbetsgivarparten, Sveriges kommuner och landsting, SKL, om hälsosamma arbetstider.

Är de villiga att förbättra villkoren?

– Vi har ett gemensamt arbete med målet att få till en central överenskommelse om arbetstider, framför allt vila och återhämtning vid nattarbete. Arbetsgivarparten inser att det behövs en lösning, men har inte hittat den ännu.

Håller SKL med om Vårdförbundets beskrivning av arbetsvillkoren?

– Deras statistik överensstämmer i alla fall med vår bild av personalbristen. Fram till 2022 behöver kommuner och landsting rekrytera 38 000 sjuksköterskor, enligt deras skrift Sveriges viktigaste jobb. För att klara det rekryteringsbehovet krävs vettiga villkor, säger Annelie Söderberg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida