Hur blev sommaren?

Sahlgrenska: Fyra dubbelpass på en vecka

Efter en akut arbetsmiljörond bestämde sig Vårdförbundet för att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Huvudskyddsombudet Monika Djurner beskriver arbetsmiljöronden i slutet av juli som en av de jobbigaste hon gjort. Hon mötte sjuksköterskor som berättade att de har hjärtklappning när de går till jobbet, att de blöder näsblod av stress, att de aldrig vet när de kommer hem när de går till jobbet. En sjuksköterska hade jobbat fyra dubbelpass på en vecka. En annan arbetade tio dagar i rad.?

Värst har det varit på avdelning 132, en medicinavdelning för patienter inom diabetes/endokrinologi/gastro. Där arbetar sjuksköterskan Ingrid Broms. Under de tre första veckorna efter semestern jobbade hon 18 pass på 17 dagar.?

– Man blir vansinnigt trött och fungerar inte som man ska. Det känns som att ligga steget efter hela tiden och alla är rädda att göra något allvarligt fel på grund av att man blir så trött och seg i huvudet, säger hon.?

Enligt verksamhetschefens uppgifter till Arbetsmiljöverket har alla extrapass lösts på frivillig basis utom i ett fall, men Vårdförbundet har papper på åtminstone tolv beordrade pass och Ingrid Broms har själv beordrats till tre dubbelpass och ett extrapass. ?

— Det känns inte bra att vi påstås jobba extra frivilligt. Och det är konstigt att de inte är mer rädda om oss sjuksköterskor när det är så svårt att rekrytera, säger hon.?

Ingrid Broms, som också är skyddsombud för Vårdförbundet, har arbetat på avdelningen i tre år och tycker att problemen började långt innan sommaren.?

— Det har blivit mer och mer pressat allt eftersom. Det är svårt att rekrytera och få bemanningen att gå ihop och det beror på att arbetsgivaren inte erbjuder tillräckligt bra villkor.?

På frågan om hon själv har tillräckligt bra villkor skrattar Ingrid Broms lite och säger ”neej, absolut inte”.?

Nu befarar hon att hösten blir fortsatt tuff. Det saknas sjuksköterskor, framför allt på natten och det talas om att införa treskift.?

— Jag är jätteorolig för hur vi ska orka. Det går inte att vara kvar på en sådan här arbetsplats om det inte händer något snart.


Åstorp: Bästa sommaren på flera år

Planeringen inför semestrarna startade redann i januari.

Alla fick den semester de hade önskat. Fem bemanningssjuksköterskor och en långtidsvikarie täckte upp och inget oförutsett inträffade som satte käppar i hjulet för sommarplaneringen.— Sedan jag blev färdig sjuksköterska 2010 har detta varit den bästa sommaren jag har haft. Det är underbart att känna att man har tid att lyssna på patienterna och deras anhöriga, säger Sofia Roos, som har varit en av vikarierna på Vidåsens särskilda boende.

Mycket beror på att chefen, Lena Lundvall som tillträdde förra sommaren, i god tid såg till att planera för sommaren och skaffa vikarier.

— Min utgångspunkt är att det måste vara full bemanning året runt. Belastningen i vår verksamhet är lika stor oavsett om personalen har semester eller inte. Att tro att man kan dra ner på sommaren tycker jag är befängt, säger Lena Lundvall.

Nyköpng: ”Aldrig varit med om något liknande”

Vårdförbundets skyddsombud slog larm om överbeläggningar på lasarettet.

Brist på vårdplatser och rekordmånga överbeläggningar på akuten – med tio års erfarenhet som sjuksköterska på lasarettet i Nyköping har skyddsombudet Rose-Marie Brunberg aldrig varit med om något liknande.— Man kan inte längre säga att patientsäkerheten inte är hotad, för det är den. Vi hinner inte med och det blir inget bra omhändertagande av patienten, både medicinskt och ur omvårdnadssynpunkt.

Divisionschefen Hans Svensson håller med om att det har varit en mycket pressad situation i sommar och att det har varit svårare än någonsin att få tag på personal. Landstinget i Sörmland tvingade stänga 35 procent av sina vårdplatser under sommaren.


Östersund: ”Dubbelpass har blivit vardag”

Nödlösningar har räddat vården – men personalen får betala ett högre pris, enligt Vårdförbundet.

Hur sommaren egentligen har sett ut på Östersunds sjukhus råder det delade meningar om. Hälso- och sjukvårdsdirektören Nina Fållbäck- Svensson säger att det har varit ansträngt, men under kontroll.Vårdförbundets ordförande i Jämtland Barbro Englesson hänvisar till sjuksköterskor som säger att det har varit hemskt och berättar om överbeläggningar och dubbelpass och beskriver den här sommaren som värre än någonsin.

Att cheferna och personalen beskriver läget olika tror hon beror på att man på chefsnivå har blivit fartblind och inte ser alla nödlösningar som något ovanligt längre.

— I dag har dubbelpass blivit vardag. Cheferna tycker att de har löst den akuta situationen – men det har skett på personalens bekostnad.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida