Plastikkirurgens klinik styrdes utan facklig insyn

Sedan den våldtäktsdömde plastikkirurgen försvann från sin privatägda klinik har det uppdagats att den styrdes efter modellen: passar det inte så försvinn.

Det hände i Malmö i somras. En plastikkirurg med egen klinik häktades misstänkt för övergrepp på en patient. Han dömdes i tingsrätten till 3,5 års fängelse för att ha sederat en ung kvinna med propofol och våldtagit henne.

När de anställda samlades på kliniken för att få första beskedet om att läkaren hade gripits var det dödstyst. Flera säger att de redan visste. De hade i många år haft på känn att det var på det sättet mellan läkaren och flera av hans yngre patienter. Andra tror fortfarande att läkaren är oskyldig. Några av de anställda har polisanmält läkaren för att han förgripit sig sexuellt mot dem.

Misstanken om våldtäkt blev förödande. Läkaren drog i polisförhören själv slutsatsen att kliniken inte skulle överleva. Det måste bli konkurs eller försäljning.
I det läget tog flera av de anställda kontakt med facket. Det har visat sig att plastikkirurgen som chef styrde lite efter tycke och smak.

I polisförhören beskriver en läkare arbetsordningen som lite grann piska och smek, mest av sorten: passar det inte så försvinn.

– Av respekt för våra medlemmar vill jag inte tala om det enskilda fallet, kommenterar Janet Parmvi, styrelseledamot i Vårdförbundets avdelning Skåne.

Men att medlemmar kan träffas och prata i Vårdförbundets lokaler kan vara viktigt, tror Janet Parmvi.

– I synnerhet i en situation där man som grupp känner sig utsatt av sin arbetsgivare kan man komma hit för kollegial gemenskap. Det är utanför arbetsplatsen. Här kan man få objektiva synpunkter och konkreta sakuppgifter om det man behöver veta, säger Janet Parmvi. Avdelningen organiserar 12 000 medlemmar. Av dem är 900 anställda av privata vårdgivare.

– Det är en vanlig uppfattning att man inte ska tillhöra någon facklig organisation när man är anställd hos en privat vårdgivare. Det fungerar så länge man är överens, men om man kommer på kant då behövs vi, säger Janet Parmvi.

Den vanligaste bristen för de anställda är att de saknar ett tillfredsställande anställningsavtal. Övertid, tjänstepension och semesterdagar utöver lagen är inte reglerat. Den enskilde läkaren kan överge sin personal vid sjukskrivning och behov av rehabilitering liksom om kliniken börjar gå dåligt och det finns behov av att ändra arbetstiden.

På den privata kliniken i Malmö var bekymren betydligt större.

Det är jättejobbigt, samtidigt som man bär på en oerhörd skuld att man inte gör någonting åt det. Jag har periodvis mått mycket dåligt av det, säger en av de anställda i polisförhören.

Domen mot läkaren kommer att överklagas. Men polisen utreder ytterligare ett tiotal anmälningar mot läkaren om olika former av sexuella övergrepp mot både patienter och anställda.

Flera av de anställda har tagit hjälp av brottsofferjuristen Max Fredriksson.

– Med ledning av vad de anställda har berättat för mig tror jag inte att varken fack eller kollektivavtal hade haft någon betydelse. De var rädda för att få sparken och han styrde som han ville, säger Max Fredriksson.

Kliniken drivs nu vidare med nya ägare. Facket har erbjudit företaget att teckna kollektivavtal.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida