Hårdare patentregler slår mot hivpositiva i fattiga länder

Minskade anslag och hårdare patentregler gör att hundratusentals hivpositiva riskerar att inte får den behandling de behöver, varnar Läkare utan gränser.

Som en del i förhandlingarna om frihandelsavtalet med Indien försöker EU få igenom riktlinjer för till exempel dataexklusivitet. Om de går igenom skulle tillgången till prisvärda, generiska versioner av de nyare läkemedel som behövs för att behandla hiv och aids allvarligt äventyras eftersom generikaproducenternas chanser att få ut billiga mediciner på marknaden skulle minska.

Det skriver Läkare utan gränser på sin hemsida inför världsaidsdagen i dag.

Indien har en tätposition som producent av billiga läkemedel. Hela 80 procent av de hivläkemedel som används i projekt finansierade av institutionella givare kommer från Indien.  Landet har också strikta begränsningar för vad som kan och inte kan patenteras.  Begränsningarna som styrs av vad som är bäst för folkhälsan.

Fler hot

Tätpositionen som producent av billiga läkemedel hotas förutom av EU också av världshandelsorganisationen WTO:s regler, som enligt Läkare utan gränser tvingar landet att ta patent på läkemedlen.

Till det kommer att givarnas vilja att finansiera kampen mot hiv/aids minskar. Globala fonden fick nyligen löfte om 82 miljarder kronor mot de 141 miljarder som behövs för att säkra hivbehandlingen de närmaste tre åren, skriver Läkare utan gränser. Och Sverige har valt att hålla inne ett stort bidrag som politisk markering mot de oegentligheter som påträffats i program finansierade av fonden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida