Orden en knäckfråga på FN-toppmötet om hiv/aids
FN-toppmötet i New York enades i förmiddags om formuleringarna i den deklaration som ska styra de framtida satsningarna i kampen mot hiv/aids. Framför allt arabländerna hade svårt för att kalla saker vid deras rätta namn.
– Att skriva män som har sex med män, sexarbetare, missbrukare och så vidare har varit jättesvårt gentemot arabländerna. Men där var FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon stark i sitt inledningstal där han använde just de orden, säger Anneli Gåverud, Vårdförbundets vice avdelningsordförande i Östergötland och representant för LO-TCO Biståndsnämnd.
Enligt Anneli Gåverud har Sverige tyckt att det har varit väldigt svåra och tuffa förhandlingar, med starka motkrafter.
– Men vi har nått långt, fortfarande är starka skrivningar kvar från den förra deklarationen, säger hon.
Det var 2001 som 189 statsöverhuvuden och regeringsrepresentanter samlades till högnivåmöte i FN förra gången för att diskutera hur världens länder skulle bekämpa hiv/aids. På det mötet enades man om en deklaration om hiv/aids. Det är den som nu ska förnyas.
Den nya deklarationstexten granskas nu av ländernas jurister. Om inga protester har lämnats in före lunch i morgon är den nya deklarationen antagen.
Ledarskapets betydelse
En mängd presidenter från de afrikanska länderna är på plats, men inte så många ledare från Europa och Nordamerika.
Halvvägs in i toppmötet konstaterar Anneli Gåverud att ledarskapets betydelse i kampen mot hiv/aids måste betonas mer, både lokalt, nationellt och internationellt.
– Det har också varit mycket diskussioner om den finansiella ansvarsfördelningen. De stora givarna måste ställa krav på att också de fattiga länderna öronmärker pengar för det här arbetet.
Toppmötet avslutas i morgon.
Den svenska delegationen består av representanter för regeringen och socialdepartementet, utrikesdepartementet, Smittskyddsinstitutet, Sida, RFSU, RFSL och LO-TCO Biståndsnämnd.