Personalpolitik

Landstingen kritiseras från oväntat håll

Landstingen kritiseras från oväntat håll
Lyssna på personalen, synliggör vårdens prioriteringar och tänk långsiktigt är förre generaldirektören Lars-Erik Holms råd till ledningarna i Sveriges regioner och landsting. Arkivbild: TT

Socialstyrelsens förre generaldirektör, Lars-Erik Holm, anklagar landstingen för att inte lyssna när sjuksköterskor, läkare och annan vårdpersonal berättar hur verkligheten ser ut.

I en intervju i Dagens Nyheter går han till hårt angrepp mot hur landstingen och regionerna sköter sin uppgift som arbetsgivare. De klagar alla på att det saknas sjuksköterskor och läkare, men enligt Lars-Erik Holm beror det inte på att det råder brist på personal utan på att landstingen inte lyssnar på medarbetarna och inte respekterar deras kunskaper och erfarenheter.

– Vi har aldrig haft fler utbildade läkare och sjuksköterskor. Problemet är att de inte vill ha landstingen som arbetsgivare, säger han i DN.

Att det saknas vårdplatser och att patienterna far eller riskerar att fara illa framförs gång på gång av dem som arbetar ute i vården. Men från landstingsledningarna håll upprepas som ett mantra att patientsäkerheten inte är hotad.

Lars-Erik Holm ställer sig frågan om politikerna får rätt information om de beslut som de fattar, med tanke på hur mycket landstingsledningarna filtrerar sanningen.

Han gör en jämförelse med det jobb han hade innan han blev generaldirektör på Socialstyrelsen, då han hade samma tjänst inom Statens strålskyddsinstitut.

–?Om jag som representant för kärnkraftens tillsynsmyndighet kommit in i kontrollrummet och fått höra att verksamheten inte var säker, sedan frågat vd och fått höra att ”personalen bara gnäller” tror jag inte att vd:n suttit kvar särskilt länge, säger han till DN.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida