Över 13 000 skrev på protestlistor i Stockholm

Över 13 000 skrev på protestlistor i Stockholm
Ulla Althin, ordförande i Stockholm, överlämnar namnunderskrifterna till Maria Wallhager. Foto: Anette Johansson

I dag har Vårdförbundets avdelning i Stockholm överlämnat 13 753 namnunderskrifter till personallandstingsrådet Maria Wallhager. ”Stoppa lönediskrimineringen”, lyder kravet.

28 mars 2008

Den 18 mars började förtroendevalda i Stockholm att samla in namnunderskrifter bland kollektivresenärerna. I dag kunde de lämna över en lista med 13 753 namn till landstingsrådet Maria Wallhager. Ulla Althin, ordförande i Vårdförbundets avdelning i Stockholm, är glad över stödet från allmänheten.

– De har varit positiva till våra krav och de flesta har blivit förvånade över att vi tjänar så lite som vi gör, säger hon.

Undersökningar har visat att även politikerna värdesätter Vårdförbundets yrkesgrupper högt. Nu är det dags att visa det i praktisk handling.

– Vi vill se en rättvis lön till livsviktiga yrken, säger Ulla Althin.

Vid dagens uppvaktning krävde hon och de två vice ordförandena, Anette Johansson och Eva Nowak, att politikerna i Stockholms läns landsting tar sitt ansvar i de lokala löneförhandlingarna och fördelar kakan på ett rättvist sätt inom vården.

Ville inte göra några utfästelser 

Maria Wallhager, biträdande finanslandstingsråd med ansvar för personalfrågor, var den politiker i Stockholmslandstinget som fick ta emot namnunderskrifterna. Några utfästelser gjorde hon dock inte.

– Jag kan inte säga så mycket i det här skedet när det pågår förhandlingar på en nationell nivå. Vi ska inte interferera med det, men jag hoppas på en snabb lösning där båda parterna känner att det blir ett bra avtal, säger hon.

”Vara lönsamt att vidareutbilda sig”

Hennes arbete som politiker i Stockholms läns landsting börjar när det finns ett nytt avtal. Då ska lönefrågan ses över, men också sådant som karriärvägar, trivsel på arbetet och, inte minst, att det ska löna sig att vidareutbilda sig.

– Det är helt absurt att det inte lönar sig att vidareutbilda sig som sjuksköterska. Att en undersköterska ska tjäna mer.

När de nationella förhandlingarna är avslutade vill hon, tillsammans med bland annat Vårdförbundet, se över vad som kan göras.

– Stockholms läns landsting måste vara en attraktiv och modern arbetsgivare om vi ska kunna locka vårdpersonal i framtiden, säger Maria Wallhager.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida