Barnmorska och häxa

Karin Alfredsson80º från Varmvattnet. 298 sidor Ordfront 2006. www.ordfront.seisbn 91-7037-178-4

1 september 2006

Räknar man åttio breddgrader söderut från Varmvattnet hamnar man i Zambia. Där utspelar sig också berättelsen om Ellen Elg, svensk läkare på uppdrag i Afrika.

Ellens farfar i Varmvattnet lärde henne redan när hon var liten att man alltid ska göra det rätta. Hon överger sin forskning om mödradödlighet för att mer handfast hjälpa de fattiga byborna. På så sätt flätas hennes historia ihop med
Beautys. Beauty jobbar både som tegelstensmakare och barnmorska i den lilla byn i Zambia. Hon gör tegelstenar för att kunna försörja familjen, men barnmorskeuppgiften har hon ärvt efter sin mor. Hon var byns tidigare barnmorska och sedd som lite av en häxa med övernaturliga krafter. Beauty får kämpa både med förlossningskomplikationer och mot bybornas vidskeplighet.

Båda upplever unga flickor som dör i samband med graviditet, inte alltför sällan resultatet av en våldtäkt inom eller utom familjen. Barn som föder barn. Cyniska läkemedelsfirmor och blundande myndigheter i en världsdel som ropar efter hjälp och där det ofta är kvinnorna som är de mest utsatta.

Ellen Elg reser mellan Sverige och Afrika med hemliga paket i bagaget och för envist sin tysta kamp för en, vad hon hoppas, bättre sjukvård. Ibland med fara för sitt eget liv. Det mesta av berättelsen har verklighetsbakgrund och är tyvärr inte bara fiktion.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida