Politik

Kritiken mot vårbudgeten: ”Utan mer resurser kan krackeleringen av vården fortsätta”

Kritiken mot vårbudgeten: ”Utan mer resurser kan krackeleringen av vården fortsätta”
Lön och villkor är enligt Janí Stjernström centralt för att säkra ny kompetens och locka tillbaka de erfarna medarbetare som valt att lämna vården. Foto: Ulf Huett och TT Bild

Regeringen visar inte att den tar ansvar för offentlig sektor. Det säger Vårdförbundets vice ordförande Janí Stjernström efter måndagens presentation av vårändringsbudgeten: ”Man har inte förstått allvaret inom hälso- och sjukvården, som redan i dag är underfinansierad.”

På måndagen presenterade finansminister Elisabeth Svantesson (M) regeringens vårändringsbudget. Inflation, ekonomisk kris och skenande elpriser medför att regeringen och Sverigedemokraterna väljer att göra satsningar som ska möta de ”ekonomiska utmaningarna”. Bland annat förlängs det tillfälliga tillägget till barnfamiljer med bostadsbidrag och organisationer som arbetar med att hjälpa socialt utsatta människor får ökade anslag.

– Vi befinner oss i ett väldigt besvärligt ekonomiskt läge. Många kämpar för att få pengarna att räcka till och därför är det viktigt för regeringen att bekämpa inflationen och stötta de som har det tuffast, sade finansministern på en pressträff.

För att möta oroligheterna i omvärlden och förebygga kriminalitet föreslås även Säkerhetspolisen, Försvarsmakten och Kriminalvården få ytterligare resurser.

Kritik från opposition och fack

Oppositionen anklagar regeringen för att snarare förstärka än bekämpa de effekter inflationen redan har på arbetsmarknaden och hushållen.

– Regeringen saknar en plan för att möta krisen och bygga Sverige starkare. Vi har krävt en plan för hushållens ekonomi, en plan för att säkra välfärden och en plan för jobben under lågkonjunkturen, säger Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg i ett uttalande.

Janí Stjernström hade velat se mer resurser till hälso- och sjukvården i regeringens vårbudget. Foto: Ulf Huett.

Regeringen nämner i sin presentation av vårändringsbudgeten ”behovet av att fortsätta bygga ut primärvården, öka antalet vårdplatser och korta köerna till specialistvården”. Men några tydliga satsningar på landets kommuner och regioner märks inte, vilket lett till kritik från bland annat fackligt håll:

”Inte en enda extra krona till välfärden från regeringen och SD. Obegripligt. I svåra tider måste alla hjälpas åt – och våra grundläggande samhällsfunktioner måste skyddas. Dit hör skolan, vården och omsorgen”, skriver exempelvis IF Metalls ordförande Marie Nilsson på Twitter.

”Inte förstått allvaret”

Vårdförbundets vice ordförande Janí Stjernström reagerar också med besvikelse på vårändringsbudgeten.

– Det vi ser spontant är att man inte förstått allvaret inom hälso- och sjukvården, som redan i dag är underfinansierad. Regeringen synliggör inte att den tar ansvar för de utmaningar som den offentliga sektorn står inför när det gäller kompetensförsörjning, arbetsmiljö och villkor för de anställda.

Hon poängterar att förutsättningen för att korta vårdköer och bygga ut primärvården och den nära vården är personal och rätt kunskap.

– Politikerna måste visa att de är beredda att lägga ekonomiska medel på det. Sjukvårdsminister Acko Ankarberg har varit tydlig med att hon har ett uppdrag att få bukt med hälso- och sjukvårdens utmaningar och vi inom Vårdförbundet ser att hon har en bra ingång, men ännu saknas resurserna.

Lön och villkor är enligt Janí Stjernström centralt för att säkra ny kompetens och locka tillbaka de erfarna medarbetare som valt att lämna vården.

– Vi har ett industrimärke på 7,4 procent på två år och Vårdförbundets medlemmar förväntar sig minst den löneökningen. Dessutom står vi inför en omställning kring avtal om dygnsvila. Ser inte medarbetarna att det blir en förbättring av lön och arbetsvillkor riskerar krackeleringen av vården att fortsätta.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida