Nytt förslag kan öppna för små vårdföretag

Vårdförbundet tänker föreslå en ny typ av nationell taxa, som inte är lagbunden utan kan regleras i avtal med sjukvårdshuvudmännen. Det skulle underlätta för de medlemmar som vill starta eget.Regeringens nationella handlingsplan, som presenteras i dagarna, talar om vikten av många små entreprenörer i vården.

5 juni 2000

Under våren har två av regeringens projekt för sjukvårdens framtida organisation tagit några steg framåt. Det ena, det som handlar om mångfald i vården, började med den statliga utredningen Samverkansdelegationen. 1997 la utredningen fram sitt betänkande Klara spelregler . Där föreslog den att en fjärdedel av vården skulle utföras i privat regi, genom vårdavtal mellan landsting/kommun och enskilda vårdgivare. Då såg Vårdförbundet möjligheter öppnas för sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker att starta verksamhet i egen regi.

Men hindren visade sig vara större än man trodde.

En analys av rättsläget gjordes av Utredningen om sjukvårdsupphandling, som presenterade sitt betänkande i januari i år. Enligt det förhindrar eu:s lagstiftning att man genomför Samverkansdelegationens förslag. eu-rätten kräver nämligen att ett vårdavtal (som andra avtal där den offentliga sektorn är inblandad) måste föregås av en upphandling. Och då, menar många, är risken stor att det blir ett fåtal stora bolag som lägger beslag på sjukvårdsmarknaden, bolag med resurser och kompetens att upphandla.

Den som är bättre på att vårda än att driva bolag kommer i underläge.

Nationella taxor
Däremot såg utredningen inget hinder för att man fortsätter med det system med nationella taxor för läkare och sjukgymaster som redan finns. Eftersom villkoren för den läkare eller sjukgymnast som får avtal enligt denna modell är givna på förhand, behövs det ingen upphandling. Själva avtalet är – med utredningens ord – ett »utflöde av en offentligrättslig reglering«.

Under våren har regeringen också lagt fram sitt sedan i fjol utannonserade förslag om att förbjuda privat ägande av akutsjukhus i vinstsyfte.

Utredningens betänkande om sjukvårdsupphandling och regeringsförslaget om privatägda sjukhus är båda ute på remiss just nu.

Vårdförbundet stöder regeringens förslag både när det gäller att öka antalet vårdgivare, med inriktning på att det ska vara vårdpersonal själv som blir entreprenörer, och när det gäller förbudet att privatisera akutsjukhus. Men eftersom vägen verkar vara stängd för att träffa vårdavtal mellan landsting/kommun å ena sidan och privat vårdgivare å den andra – de fackliga jurister som läst betänkandet är av den uppfattningen – måste man hitta en annan väg. Vårdförbundet anser att man måste gå vägen via någon form av nationell taxa, kanske inte lagbunden utan i ett avtal mellan Landstingsförbundet/Kommunförbundet och Vårdförbundet.

Stämmer med Visionen
När det gäller akutsjukhusen ställer sig alltså Vårdförbundet i princip bakom regeringsförslaget.

– Vi tycker att det stämmer med det vi sagt i Visionen, att det inte ska förekomma kommersiella vinstintressen i vården, kommenterar Eva Fernvall.

Men underlaget som regeringen skickat ut lämnar en del outrett. Det gäller bland annat definitionen av vad ett akutsjukhus är. Därför ställer Vårdförbundet flera frågor och gör flera påpekanden i sitt remissvar. Eva Fernvall vill också koppla ihop förbudet mot privatisering av akutsjukhusen med att det verkligen öppnas för privata vårdgivare inom resten av sjukvården.

– Vi vill nu se att socialministern ser till att det också händer något på det här området.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida