Omvårdnadsprofessor vd på högskolan i Jönköping

- Det ska bli väldigt roligt. Det är en välfungerande skola med stor utvecklingsoptimism hos både personal och studenter, säger sjuksköterskan och professorn Gerd Ahlström som utsetts till ny vd på Hälsohögskolan i Jönköping.

Gerd Ahlström är sedan 2003 professor i omvårdnadsvetenskap på hälsovetenskapliga institutionen vid Örebro universitet. Där har de flesta av de projekt hon drivit handlat om hur patienter med obotbara kroniska sjukdomar kan få bäst hjälp i vården. Innan dess byggde hon som forskningschef på landstinget i Örebro upp Habiliteringens forskningscentrum, en ny enhet för praktiknära forskning.

– Jag har varit lite av entreprenör. Det var nog det som gjorde dem intresserade av min person. Till exempel har jag skapat och är nu föreståndare för forskarskolan ?Värde, vård och omsorg?. Där jobbar vi  över sex ämnesgränser och två vetenskapsområden.

I Jönköping vill hon fortsätta att driva nyskapande verksamhet inom vårdområdet, men också hitta nya former för samverkan.

– Både inom Hälsohögskolan och med de andra utbildningarna. Jag har förstått att de som är vd på de andra skolorna också är intresserade av det, säger hon.

Stiftelse med fyra självständiga bolag

Högskolan i Jönköping är en stiftelse med fyra självständiga bolag där Hälsohögskolan är ett. De tre andra bolagen i stiftelsen är Högskolan för lärande och kommunikation, Internationella Handelshögskolan och Ingenjörshögskolan. Gerd Ahlström tillträder sin vd-post i mitten av augusti.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida