Biomedicinsk analytiker

Privat företag driver alla labb i Sörmland

Privat företag driver alla labb i Sörmland
Matilda Töllborg, biomedicinsk analytiker, är funktionsansvarig för transfusionsmedicin på Nyköpings lasarett. Hon är också förtroendevald för Vårdförbundet. Foto: Helena Mirsch och Getty Images

I Region Sörmland är det privata Unilabs som sköter laboratorieverksamheten. Men precis som på andra ställen är det brist på biomedicinska analytiker och Vårdförbundets förtroendevalda tycker att lönerna kunde vara bättre.

Det har precis skett en trafikolycka på E4:an och traumalarmet har gått hos transfusionsmedicin på lasarettet i Nyköping. Biomedicinska analytikern Matilda Töllborg kollar snabbt att de har akutblod. 

− Vi ska alltid ha minst fyra påsar 0Rh- som i en akut situation kan ges till alla, oavsett blodgrupp, säger hon och räknar påsarna som förvaras i blodkylen. 

Nyköpings lasarett är ett ganska litet sjukhus, men har både akutmottagning och förlossning, så laboratorieverksamheten är i gång dygnet runt, alla dagar i veckan. Här görs närmare 20 000 analyser varje vecka och lika mycket skickas till det större labbet på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. 

− Jag tycker det är precis lagom stort, vi får göra nästan allting här. Vi jobbar för det mesta dagtid, men även kvällar, nätter och var tredje helg. Men jag trivs med det och tycker det är skönt att vara ledig på vardagarna ibland, säger Matilda. 

Hård konkurrens om biomedicinska analytiker

Det finns en mängd större och mindre laboratorieföretag i Sverige. Ett av de största är Unilabs som har 300 biomedicinska analytiker anställda och laboratorieverksamhet i Norrbotten, Stockholm och Västra Götaland samt i Sörmland där de sedan många år driver samtliga labb i regionen.  

− Vi skulle vilja rekrytera fler biomedicinska analytiker, men konkurrensen om dem är tuff. Efterfrågan är mycket större än tillgången, säger Lotta Bodin, verksamhetschef för laboratoriemedicin Sörmland på Unilabs. 

I Nyköping finns nio biomedicinska analytiker, men de skulle egentligen vara fler. Verksamheten går runt med hjälp av ett par kemister och biologer samt inhoppande pensionärer som vikarierar. Blodtappningen, som förr sköttes av biomedicinska analytiker, görs numera till största delen av undersköterskor och sjuksköterskor. 

− Vi välkomnar så klart även andra yrkesgrupper men vill samtidigt värna vår legitimation. Vi anser till exempel att det krävs att man är biomedicinsk analytiker för att arbeta inom transfusionsmedicin, säger Matilda Töllborg. 

Hon har varit på labbet i Nyköping i 13 år och trivs bra. Transfusionsmedicin och kemiska laboratoriet flyttade för ett år sedan in i ljusa och moderna, nybyggda lokaler på sjukhuset. Matilda Töllborg berättar att de har dubbelt så mycket yta nu jämfört med tidigare och tycker inte att det finns något att klaga på när det gäller arbetsmiljön. 

Högre lön än i offentlig sektor

Vi går förbi anslagstavlan där det senaste APT-protokollet sitter uppe. Det finns förstås alltid problem att diskutera, saker som behöver förbättras och förändras, men som skyddsombud och förtroendevald tycker Matilda Töllborg att de har en bra kontakt med närmaste chefen, Ulrika Larsson, som alltid finns tillgänglig och lyssnar till bekymmer och tankar. 

− Vi tänker nog inte på att vi har en privat arbetsgivare och jag vet inte om det är någon skillnad mot att vara anställd av regionen. Kanske är det lite mer flexibelt i ett privat företag, att de kan göra om tjänster och anpassa lite mer utifrån varje individ, funderar hon. 

Generellt ligger lönerna lite högre bland biomedicinska analytiker som jobbar i privat sektor jämfört med offentlig.  

Matilda Töllborg har fått upp sin lön genom att hon har funktionsansvar inom transfusionsmedicin. Hon har ibland sneglat på andra jobb, men insett att andra arbetsgivare har svårt att matcha hennes lön som ligger på 37 000 kronor i månaden. 

− Det är en okej lön, men ingen som jobbar i vården är väl nöjd med sin lön, oavsett om man jobbar privat eller offentligt. Jag tycker att vi är värda mycket mer. 

3 fakta om biomedicinska analytiker

  • Av totalt 7 743 sysselsatta biomedicinska analytiker som arbetar inom hälso- och sjukvård är 6 988 anställda i offentlig regi och 755 i privat regi. Källa: Socialstyrelsen 2020. 
  • Bland Vårdförbundets medlemmar var medellönen för en biomedicinsk analytiker som arbetar i region 34 416 kronor i månaden 2021. För privat sektor var medellönen 37 687 kronor. Källa: Vårdförbundet. 
  • Unilabs är ett av Europas största diagnostikföretag med totalt 15 000 medarbetare i koncernen och 160 laboratorier runt om i Europa.  

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida