Sjuksköterskan Kamila vårdar flyktingar vid Ukrainas gräns
– Tills det blir fred kommer vi att finnas här för Ukraina, säger Kamila Kimkiewicz. Foto: Asad Kohi.
kriget i ukraina

Sjuksköterskan Kamila vårdar flyktingar vid Ukrainas gräns

På provisoriska sjukhus i östra Polen gör sjukvårdspersonal sitt bästa för att vårda kvinnor och barn som flyr från kriget i Ukraina. Samtidigt planerar de för att kunna ta emot krigsskadade från grannlandet. Vårdfokus har träffat ambulanssjuksköterskan Kamila Kimkiewicz i byn Medyka nära gränsen till Ukraina.

I den lilla byn Medyka på gränsen mellan Polen och Ukraina har en skola omvandlats till ett provisoriskt sjukhus. Hit transporteras många av dem som korsat gränsen och behöver vård. Vid grinden möter ambulanssjuksköterskan Kamila Kimkiewicz upp. Hon ber om ursäkt för att hon är sen.

– Det kom in två små tvillingar, de var mycket nedkylda och behövde vård, säger hon.

De senaste nätterna har temperaturerna fallit under nollstrecket i gränsområdet. Det har gjort att många behöver söka vård för köldrelaterade problem.

– De har ofta varit utomhus i flera dagar för att ta sig hit. Många är helt utmattade, nedkylda och har svåra förkylningar när de kommer hit. Vi vårdar dem så att de kan ta sig vidare härifrån, säger hon.

I bakgrunden hörs sirener från de många ambulanser som hämtar de sjuka från gränsövergången. De som är svårast sjuka kommer inte till Kamila Kimkiewicz sjukhus. I stället tas de direkt till det reguljära sjukhuset i Przemyśl. Staden som ligger några kilometer från Medyka är en av de viktigaste gränsstäderna. Under de första dagarna av kriget kom den största delen av alla flyktingar hit.

– Det kommer fortfarande många men det har blivit lite lugnare här nu. Folk har börjat använda flera gränsövergångar så mottagandet har spridit ut sig något, säger Monika Kotola.

Hon är pressansvarig på internationella Röda Korset och står på tågstationen i Przemyśl. Här råder ett hektiskt tempo. Runt henne trängs flyktingar, internationell media, hjälporganisationer och volontärer från hela Europa.

Kan hämta ut krigsskadade

Sedan krigsutbrottet har Polens sjukhus vårdat ett stigande antal ukrainska patienter. Enligt den polska hälsoministern Adam Niedzielski står 120 sjukhus och 7 000 sängar till förfogande. Tanken är att dessa inte bara ska användas för att vårda flyktingar. Under krigets första vecka meddelade Adam Niedzielski att regeringen höll på att förbereda ett tåg som ska kunna hämta ut krigsskadade ur Ukraina.

– Det pratas om att det ska komma ett tåg med skadade från kriget, men än så länge har det inte kommit, säger Monika Kotola.

Hon rör sig ut mot spåren. Ett tåg med flyktingar anländer snart. Hon passerar rader av bistra män. De är inte flyktingar. De ska åt andra hållet. De är hundratals.

– Många vill åka för att försvara sitt land, säger hon.

Ukrainas regering har meddelat att män mellan 18 och 60 inte får lämna landet. Samtidigt har många ukrainare som bor utanför landet valt att återvända. På den provisoriska sjukstugan i Medyka märks avsaknaden av män. Kamila Kimkiewicz berättar att nästan alla som kommer hit är kvinnor och barn.

– Igår vårdade vi ett barn som bara var fem dagar gammalt, säger hon.

Barnet föddes den 24 februari, samma dag som kriget bröt ut. Sina första dagar i livet fick han vara på flykt.

– Han var inte allvarligt sjuk, men efter att ha tillbringat all den tiden utomhus kunde det ha slutat illa, säger hon.

Tröstar och lämnar ut telefoner

Utöver den rent medicinska hjälpen finns mycket annat som också behöver fungera. Tolkar behöver finnas på plats, barn behöver tas om hand och tröst måste ges.

– De har just lämnat sina hem, väntat i dagar och lämnat sina män, bröder eller föräldrar i kriget. Det gör att mycket av jobbet på sjukstugan ägnas åt att ge stöd och praktisk hjälp. Vi gör vad vi kan. Deras simkort fungerar till exempel inte här, så vi har sett till att de kan få telefoner så de kan ringa sina nära och kära, säger Kamila Kimkiewicz.

Mörkret faller runt henne. Kamila Kimkiewicz går in mot skolan som blivit till sjukhus för att fortsätta sitt arbete. Tusentals väntas korsa gränsen de närmaste timmarna och många av dem kommer att behöva vård.

– Jag vet inte vad som ska hända i framtiden, jag hoppas verkligen att det blir fred, men tills dess kommer vi finnas här för Ukraina.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida