Utbildning – traineeprogram

Vårdfacket ringde runt för att ta reda på om sjukhusen har traineeprogram för sjuksköterskor. De vi pratade med hade antingen upphört med sina program eller dragit ned på dem. Anledningen? Sjukhusen behöver inte locka med dyr introduktion för att få personal.

5 maj 2006

Gävle:
Gävle sjukhus införde sitt traineeprogram 2003 och har det kvar, men det är osäkert hur det blir i framtiden.
– Programmet är ett bra sätt att introducera sjuksköterskor i arbetet och få dem att kännasig säkrare i sin yrkesroll, säger Ann-Louise Shüllerquist, personalstrateg på landstinget.

Kostnaden i form av fortbildning på arbetstid anser hon är välinvesterade pengar som återbetalas i form av kvalificerade arbetsinsatser. Den som har antagits till traineeprogrammet garanteras en tillsvidareanställning.

Umeå:
Norrlands universitetssjukhus i Umeå har inte haft något traineeprogram för sjuksköterskor sedan anställningsstopp infördes för ett par år sedan. Men Birgitta Wedahl, studierektor för omvårdnad på landstinget, är heller inte positiv till idén.

? Vi har lärt oss att nyutbildade sjuksköterskor behöver mer stöttning än de får när de måste börja om från början på olika kliniker hela tiden, säger hon.

I stället förs en diskussion om att införa ett introduktionsprogram för sjuksköterskor på sjukhusen i Västerbottens läns landsting.

Göteborg:
Läs om traineeprogrammet som las ned.

Västerås:
Västmanlands läns landsting har traineeprogram för sjuksköterskor, men intagningen sker numera en gång per år i stället för två. Programmet innebär 75 procents tjänstgöring på vårdavdelning enligt schema, teoridagar, hospitering inom andra verksamheter samt egen mentor.

Från början erbjöds sjuksköterskorna som gick traineeprogrammet fast anställning, i dag måste de redan ha ett vikariat för att få gå det.

Malmö:
Universitetssjukhuset i Malmö, Mas, har traineeprogram, men har minskat intagningen från två till ett program i taget.

? Det kostar mycket eftersom de som tar emot traineesjuksköterskorna får ersättning för sin insats, säger UllaBritt Carlberg-Ericsson, samordnare för traineeprogrammet.

Till det senaste programmet sökte 69 nyutbildade sjuksköterskor. 11 antogs efter intervju. De garanteras vikariat, inte som tidigare fast anställning.

Stockholm:
När Stockholms två storsjukhus slogs samman till Karolinska universitetssjukhuset ersattes det tvååriga traineeprogrammet med ett ettårigt introduktionsprogram. Alla nyutexaminerade sjuksköterskor som anställs erbjuds att gå programmet.

? Vi bedriver en högspecialiserad verksamhet här och anser att de behöver den här introduktionen, säger Marie-Louise Orton, omvårdnadschef på Karolinska.

I introduktionsprogrammet ingår föreläsningar, träning i simulatorcentrum och möjlighet till reflexion i grupp.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida