examenshögtid

Wiehe och Tolstoy sjunger för nyexade sjuksköterskor

Wiehe och Tolstoy sjunger för nyexade sjuksköterskor
Mikael Wiehe har gjort en nyinspelning av sin låt ”En sång till modet” och Viktoria Tolstoy gör sin tolkning av Joni Mitchells ”Both sides now”. Bild: Daniel Schmölker

I Malmö blir examenshögtiden digital. Trots det kommer studenterna få en högtidlig stund. Artisterna Mikael Wiehe och Viktoria Tolstoy kommer att spela var sin låt, bland annat för nyblivna sjuksköterskor och biomedicinska analytiker.

Vårterminen närmar sig sitt slut och det innebär att runt 1 700 studenter tar examen vid Malmö universitet. De första går ut i dag.

Ett vanligt terminsslut hade de fått fira avslutningen på sina studier vid en högtidlig ceremoni där de fått ta emot sina examensbevis. I år blir det annorlunda.

­– På grund av läget kommer vi att genomföra flera examenshögtider digitalt. Trots det ville vi att det skulle kännas som en värdefull och högtidlig stund för studenterna. Många tar sina första och viktiga steg ut i yrkeslivet redan nu i sommar inom till exempel vård och omsorg, säger Maria Crona i ett pressmeddelande.

Hon är projektledare med uppdrag att stötta fakulteterna i planeringen av de digitala examenshögtiderna.

Artisterna Mikael Wiehe och Viktoria Tolstoy fick frågan om de ville ställa upp och framföra var sin låt till studenterna. Studenterna har fått kämpa med att avsluta sina studier eftersom universitetet på rekordtid ställt om till digital undervisning. Artisterna tackade ja och har de senaste veckorna jobbat i inspelningsstudion tillsammans med Malmö akademiska kör och orkester.

– Vi gör en nyinspelning av Mikael Wiehes egen låt ”En sång till modet” och Viktoria Tolstoy gör sin tolkning av Joni Mitchells ”Both sides now”. Båda låtarna rör vid den situation som vi i samhället befinner oss i nu, både på ett personligt och övergripande plan, säger Daniel Hansson, dirigent.

Låtarna kommer att ingå som filmade musikinslag i programmet för högtiderna.

– ”En sång till modet” är dessutom en hyllning till dem som står längst fram i frontlinjen, en slags uppmaning till alla om att hålla ut. Jag tror att den har en stark betydelse för många. De spelas för fakulteten för hälsa och samhälle som bland annat utbildar i omvårdnad, biomedicin, kriminologi och socialt arbete, säger han.

– Vi är väldigt glada att två av Sveriges främsta artister inom sina respektive genrer ställer upp på det här sättet, säger Daniel Hansson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida